czwartek, 30 maja 2019

Brownie z Fasoli Czarnej 



















CZAS: 10 min. przygotowanie + 15 min. pieczenie


NARZĘDZIA:
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka, łyżka
  • blacha okrągła 21-26 cm
  • blender

SKŁADNIKI:

Masa:
  • 1 1/2 szklanki (ok. 250g) - fasola czarna konserwowa
  • 1/2 szklanki - płatki owsiane błyskawiczne bezglutenowe
  • 2 łyżki - kakao
  • 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia bezglutenowy
  • 1/4 szklanki - olej kokosowy
  • 1/3 szklanki - cukier kokosowy
  • 2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Wierzch:
  • pastylki czekoladowe lub kawałki czekolady (ok. 2/3 szklanki)
  • owoce granatu
  • liście mięty

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra/dół".
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem kokosowym.
  3. Wszystkie składniki na masę połączyć i zmiksować przy pomocy blendera.
  4. Dodać ok. 1/3 szklanki pastylek czekoladowych. Wymieszać. Resztę pastylek posypać na wierzchu ciasta.

PIECZENIE

Piec w temperaturze 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. 

Ciasto udekorować owocami granatu i miętą.





1 komentarz: