poniedziałek, 8 lipca 2019

Chleb z Kaszy Gryczanej Niepalonej


























 

CZAS: 1 godz. pieczenie

NARZĘDZIA:
  • keksówka
  • papier do pieczenia
  • łyżka
  • blender

SKŁADNIKI:
  • 500 g - kasza gryczana niepalona
  • woda (kaszę zalać nie więcej niż 1 cm ponad brzeg miski
  • 2 łyżeczki - sól
  • 4 łyżki - nasiona słonecznika
  • 1 łyżeczka - olej do posmarowania dna blachy
  • 2 łyżki - czosnek niedźwiedzi na wierzch

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziarna kaszy przepłukać wodą i wsypać do miski.
  2. Do miski wlać wodę i odstawić na dobę, a najlepiej na dwie na kuchennym blacie. W tym czasie powstaje zakwas. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby chleb rano lub do południa.
  3. Po dwóch dniach moczenia zmiksować kaszę razem z  resztką wodą, w której była moczona. Przed miksowaniem masa nie może być za rzadka, więc lepiej odlać nadmiar wody. Zawsze później można ją dolać. 
  4. Po zmiksowaniu  masa ma przypominać konsystencję gęstej śmietany.
  5. Dodać sól i nasiona, następnie wymieszaj. NIE MIKSOWAĆ DRUGI RAZ!
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować delikatnie olejem.
  7. Przelać powstałą masę i odstawić jeszcze na godzinę, a nawet kilka do wyrośnięcia. Keksówkę można w tym czasie wstawić do zimnego piekarnika.
  8. Chleb posypać czosnkiem niedźwiedzim.

PIECZENIE:
  1. Nastawić piekarnik na temperaturę 200°C i piec przez ok. 1 godzinę (chleb wstawić do zimnego piekarnika, aby mógł jeszcze trochę urosnąć).
  2. Studzić na metalowej kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz