CZAS: ok. 2 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
SKŁADNIKI:
- 1 szt. - duża kapusta biała
- 1,5 szklanki (150 g) - ryż biały
- 10 szt. - suszone pomidory
- 10 łyżek - pestki słonecznika/pestki dyni
- 2 szt. - duża cebula
- 4 ząbki - czosnek
- 1 łyżka - majeranek
- 1 łyżka - lubczyk
- 1 łyżka - syrop klonowy
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
- olej rzepakowy
- sos sojowy
- 1 puszka - pomidory
- 1 łyżka - śmietanka kokosowa
- 1 łyżeczka - mąka ziemniaczana
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW:
- W małym garnku ugotować ryż al dente.
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać odrobinę oleju i 1 łyżeczkę soli, wymieszać. Kapustę umyć, zdjąć zewnętrzne uszkodzone liście, odłożyć (będą potrzebne do gotowania gołąbków), ostrym nożem wyciąć głąb i parzyć kapustę przez kilka minut (woda powinna dostawać się do wyciętego głębu).
- Kapustę ostudzić i ściągnąć liście. Przyciąć wzdłuż gruby nerw liściowy tak, żeby nie zrobić dziury w liściu. Największe liście odłożyć do gotowania, średnie liście do zwijania gołąbków, a najmniejsze liście poszatkować.
- Obrać cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem oleju, pod koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.
- Dodać poszatkowaną kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości.
- Odstawić z ognia, dodać ryż, zmielone pestki słonecznika i pomidory, dokładnie wymieszać.
- Dodać do smaku sól i pieprzem oraz syrop klonowy.
- Całość dokładnie wymieszać na zwartą masę.
- Farsz (ok. 3 łyżki) położyć na środek liścia, zawinąć najpierw boki, a potem podstawę liścia.
- Duży garnek wyłożyć warstwą liści kapusty, ułożyć gołąbki ciasno, przykryć kolejną warstwą liści, skropić olejem, sosem sojowym i podlać wodą.
- Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45-50 min. do czasu, aż kapusta zmięknie.
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:
- Pomidory z puszki zmiksować za pomocą blendera i przelać do małego rondla. UWAGA!!! Warto przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać gładki sos.
- Podgrzewać na małym ogniu, dodać śmietankę kokosową i przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz syrop klonowy.
- W szklance wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami jeszcze letniego sosu, wlać do rondla i dokładnie wymieszać, aby sos lekko zgęstniał.
- Gładki sos pomidorowy podgrzewać na małym ogniu.