Wegański Szpinakowy Pasztet z Czerwonej Soczewicy
CZAS: ok. 30-35 min. + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji
NARZĘDZIA:
- 2 szt. - rondel lub garnek
- szklanka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blender
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki - sucha soczewica czerwona
- 1 szt. - kostka warzywna
- 3 szklanki - woda do gotowania soczewicy
- 2 szklanki - pokrojone pieczarki (ok. 4-5 średnich pieczarek)
- 1/4 szklanki - pokrojony seler (1/4 małego selera)
- 1/2 szt. - cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1/2 łyżeczki - tymianek
- 1/2 łyżeczki - rozmaryn
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1/4 łyżeczki - pieprz ziołowy
- 2 szklanki - liście szpinaku
- 2 szklanki - płatki owsiane górskie
- 5 łyżek - sos sojowy
- oliwa z oliwek do posmarowania keksówki
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla lub garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną i soczewicę. Całość wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 5-8 min. do wchłonięcia wody.
- Pieczarki, cebulę, seler i czosnek pokroić na kawałki. Dodać przyprawy i zagotować z niewielką ilością wody w drugim rondlu do miękkości wszystkich składników.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170°C z opcją "góra/dół".
- Do ugotowanej soczewicy, z pozostałą niewielką ilością wody, dodać ugotowane warzywa z przyprawami (bez wody), sos sojowy, liście szpinaku, płatki owsiane i zmiksować za pomocą blendera.
- Doprawić do smaku dodatkową ilością soli, pieprzu i sosu sojowego.
- Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek keksówki.
PIECZENIE
Piec w piekarnik nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 30-35 min.
Podawać po całkowitym ostudzeniu, najlepiej po schłodzeniu całą noc w lodówce.
Inspiracją do przepisu jest strona: http://www.onegreenplanet.org/channel/vegan-recipe/
Wegański Orzechowy Pasztet
z Zielonej Soczewicy
CZAS: ok. 1 godz. 30 min. + 50-60 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- rondel
- patelnia
- duża miska
- blender
- malakser
- szklanka 250 ml
- tarka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- keksówka
SKŁADNIKI:
Masa:
- 1 szklanka - zielona soczewica
- 1 szklanka - orzechy włoskie
- 1/2 szklanki - nerkowce
- 1/2 szklanki - orzechy laskowe
- 3 łyżki - siemię lniane + 6 łyżek - woda
- 2 szt. - duża cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1 szklanka - pokrojona na kawałki marchewka
- 1 szt. - średnie jabłko
- 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 3/4 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
- 1 łyżeczka - posiekany świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka - posiekany świeży tymianek
- 1/2 gałązka - posiekana pietruszka
- sól
- pieprz ziołowy
Glazura:
- 1/4 szklanki - ketchup
- 1 łyżka - syrop klonowy
- 2 łyżki - przecier jabłkowy
- 2 łyżki - ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla wsypać soczewicę, zalać 3 szklankami wody, dodać sól i zagotować.
- Zmniejszyć temperaturę i gotować na średnim przez ok. 40-50 min. do miękkości. Odstawić.
- Siemię lniane zmiksować, połączyć z wodą. Odstawić.
- Na suchej patelni prażyć nerkowce, orzechy włoskie i laskowe przez ok. 6 min.Wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
- Do dużej miski wrzucić zmiksowane orzechy.
- Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki.
- Za pomoc blendera rozdrobnić cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę i dodać do orzechów.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy razem z tymiankiem, rozmarynem, mąką ryżową, bułką tartą, siemieniem lnianym.
- Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać do gotowej masy.
- Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra-dół".
- Wymieszać składniki na glazurę (2/3 na dno keksówki, 1/3 na wierzch)
- Keksówkę wysmarować oliwą z oliwek oraz 1/3 glazury i wypełnić masą na pasztet.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra-dół" przez ok. 50-60 min. na złoty kolor.
Upieczony pasztet studzić przez ok. 10 min.
Pasztet podać polany glazurą i posypany posiekaną pietruszką.
Zapiekanka owsiana z burakiem
CZAS: 10 min. + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- blender
- mała miska
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- mała forma do pieczenia o średnicy ok. 11 cm
SKŁADNIKI:
- 1 szt. - ugotowany średni burak
- 3 łyżeczki - woda lub mleko roślinne
- 1/4 szklanki - woda lub mleko roślinne
- 1/2 szklanki - płatki owsiane górskie
- 1 łyżka - kakao
- 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki - dropsy czekoladowe
- 1 łyżka - olej kokosowy płynny
- szczypta soli
- dekoracja: dropsy czekoladowe
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Buraka obrać i pokroić na kawałki, dodać 3 łyżki wody zmiksować za pomocą blendera.
- Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
PIECZENIE
Piec w piekarniku w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez 30 min.
Zapiekanka smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
kcal
białko
węglowodany
tłuszcze
Inspiracją do przepisu jest blog: http://www.twogreenpeas.com/
Wegański Pasztet ze Śliwką
CZAS: 15 min. + 45 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji
NARZĘDZIA:
- blender
- patelnia
- miska
- łyżka
- łyżeczka
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki - ugotowana soczewica zielona lub brązowa
- 1 szklanka - ugotowana kasza jaglana
- 2 szt. - cebula
- 10 szt. - śliwki
- 2 łyżki - sos sojowy
- 50 ml - oliwa z oliwek (3 łyżki do smażenia, 5 łyżek do masy)
- 2 szt. - liść laurowy
- 2 szt. - goździk
- 1 szt. - jałowiec
- 2 szt. - ziele angielskie
- 1 łyżeczka - majeranek
- 1/2 łyżeczki - cząber
- 1 szczypta - gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać przyprawy: liść laurowy, goździki, jałowiec, ziele angielskie. Dodać cebulę i cały czas mieszając, na małym ogniu, podsmażyć.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra/dół".
- Przyprawy wyjąć z patelni.
- W misce wymieszać podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, pozostałe 5 łyżek oliwy i resztę przypraw. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem ziołowym.
- Formę wysmarować niewielką ilością oliwy, napełnić połową przygotowanej masy, wcisnąć śliwki, tak, aby nie było przerw i przykryć drugą połową masy.
PIECZENIE
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 45 min.
Pasztet schłodzić i kroić po całkowitym ostudzeniu.
Wegańskie Burgery z Batatów i Fasoli
CZAS: 30 min. gotowanie + 20 min. chłodzenie + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- garnek
- duża miska
- łyżka
- łyżeczka
- widelec
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 1 szt. - batat
- 1 puszka - fasola biała
- 1 /3 szklanki - suchy ryż brązowy
- 1 szt. - średnia cebula
- 1 szt. - natka pietruszki
- 3 ząbki - czosnek
- 2 łyżki - pasta tahini
- 2 płaskie łyżeczki - papryka wędzona
- 1 płaska łyżeczka - kmin rzymski
- 1/4 łyżeczki - chili w proszku
- pozostałe przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
- 1-2 łyżki - oliwa z oliwek lub inny olej roślinny do posmarowania papieru i burgerów
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty i ryż gotować w wodzie przez ok. 30 min.
- W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
- Fasole przepłukać pod bieżącą woda.
- Za pomocą widelca rozgnieść fasolę oraz ugotowane bataty.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pietruszkę poszatkować. Dodać ok. 1/2 szklanki natki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (fasolę, bataty, ryż, cebulę i pietruszkę), dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną, kmin, chili oraz sól i pieprz.
- Przygotowaną masę włożyć na ok. 20 min. do lodówki.
- Z masy uformować burgery.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i układać na niej burgery.
- Wierzch burgerów posmarować oliwą.
PIECZENIE
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Najsmaczniejsze w cieplej bułce z dodatkiem salaty, cebuli, pomidora, ogórka, awokado oraz z ulubiony sosem.
Do burgerów idealnie pasuje majonez z kaszy jaglanej. Przepis znajdziesz tutaj:
http://veganyard.blogspot.com/2015/11/weganska-saatka-jarzynowa-c-zas-ok.html
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 szt. - 80 g):
- 88,38 kcal
- białko 3,55 g
- węglowodany 14,9 g
- tłuszcz 1,49 g
- błonnik 3,8 g
Wegańskie Ciastka Orkiszowo-Bananowe
2 SKŁADNIKI! ZDROWO! PROSTO I W KILKA MINUT!
CZAS: 10 min. + 12-15 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 14 szt.
NARZĘDZIA:
- mała miska
- widelec
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (250 ml) - płatki orkiszowe lub owsiane
- 2 szt. - bardzo dojrzałe banany (skórka powinna mieć czarne kropki)
- szczypta soli
- przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (opcja), u mnie przyprawa 1/2 łyżeczki tzw. pumpkin spice (2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki zmielone goździki)
- 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy (opcja)
- dekoracja: pestki dyni, płatki migdałów, dropsy czekoladowe, ziarna kakaowca, nasiona goji, płatki kokosowe, rodzynki lub inne
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C z opcją "góra/dół".
- Do miski wrzucić banany i dokładnie rozgnieść widelcem do powstania lekko płynnej masy. Dodać płatki orkiszowe oraz sól i wymieszać.
- Dodać dowolne przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki pumpkin spice) i ekstrakt waniliowy (opcja). Odstawić na 5 min.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy.
- Za pomocą widelca nabierać kawałki masy i układać na blasze. Z masy formować ciastka, lekko spłaszczyć i udekorować.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min. U mnie 12 min. w zupełności wystarczyło.
Ciastka najlepiej smakują jak ostygną, a najlepszy smak mają po schłodzeniu w lodówce.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Inspiracją do przepisu jest blog: http://powerhungry.com/
Wegańskie Bezglutenowe Rogale Marcińskie
CZAS: cały wieczór :-)
TRUDNOŚĆ: trudne
ILOŚĆ: 16 szt.
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 250 ml - mleko sojowe naturalne
- 50 g - drożdże świeże
- 2 łyżki - siemię lniane
- 6 łyżek - ciepła woda
- 4 szklanki - mąka bezglutenowa (mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej i gryczanej)
- 1/2 szklanki - mąka jaglana
- 1/3 szklanki - olej rzepakowy
- 1 płaska łyżeczka - sól
- 250 g - margaryna roślinna
Masa makowa
- 250 g - biały mak
- 200 g - margaryna roślinna
- 1 szklanka - cukier trzcinowy
- 120 g - orzechy arachidowe
- 120 g - rodzynki
- 100 g - skórka pomarańczowa
- 160 g - wegańskie ciastka bezglutenowe
- 1 buteleczka - aromat migdałowy
Lukier
- 200 g - cukier puder
- 2 łyżki - gorąca woda
- 2 łyżki - sok z wyciśniętej cytryny
Dodatkowo
- 4 łyżki - mleko sojowe do posmarowania rogali
- 4 garście - posiekane orzechy arachidowe do posypania rogali
NARZĘDZIA
- termometr kuchenny
- duża stolnica
- wałek
- sitko drobne
- silikonowa stolnica
- folia spożywcza
- rękaw cukierniczy
- maszynka do mielenia maku
- duży garnek
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
- Zagotować wodę.
- Mak (250 g) wrzucić do sitka i opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godz.
- Mak odsączyć bardzo dokładnie i zmielić dwukrotnie w maszynce.
- Zmielony
mak przełożyć do dużego garnka, dodać cukier (1/2 szklanki), margarynę
(250 g) i podsmażyć wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale
mieszając. UWAGA!!! Mak nie może przypalić się.
- Do
dużej miski wlać ciepłą masę, dodać pokruszone ciastka (160 g), orzechy
(120 g), rodzynki (120 g) i aromat migdałowy (1 buteleczka).
- Gotową masę zostawić pod przykryciem do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Siemię lniane (2 łyżki) zalać ciepłą wodą (6 łyżek), odstawić.
- Mleko (250 ml) podgrzać do temperatury ok. 36-38°, dodać rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać do momentu ich rozpuszczenia.
- Do przesianej przez sitko mąki (4 1/2 szklanki) dodać cukier (1/2 szklanki), sól (1 płaska łyżeczka) i siemię lniane z wodą.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec dodać olej (1/3 szklanki). UWAGA!!! Ciasto trzeba bardzo długo wyrabiać, do momentu, aż będzie sprężyste.
- Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, uformować prostokąt, przykryć folią spożywczą, zwinąć i schłodzić w lodówce.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt (posypać mąką, jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka).
- 1/3 kostki masła podzielić na kawałki i rozsmarować równomiernie na cieście.
- Ciasto złożyć na 3 części wzdłuż krótszego boku (złożyć do środka najpierw jeden bok, potem drugi).
- Rozwałkować (użyć mąki, jeśli będzie potrzeba).
- Smarować ciasto 1/3 kostki masła, ponownie złożyć na 3 części i rozwałkować. Cały cykl powtórzyć raz jeszcze. Po rozwałkowaniu ciasto przykryć folią, zwinąć i włożyć do lodówki na noc.
- Po schłodzeniu ciasto rozwinąć z folii, przeciąć na środku wzdłuż dłuższego boku. Powstałe w ten sposób dwa paski pociąć na trójkąty.
- Masę makową włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto.
- Zwinąć rogale zaczynając od podstawy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogale, odstawić do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Wyrośnięte rogale posmarować mlekiem.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 180°C przez ok. 30 min.
Po upieczeniu przygotować lukier poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Posmarować jeszcze ciepłe rogale.
Wegańska Sałatka Jarzynowa
CZAS: ok. 1 godz. + ok. 1 godz. gotowanie warzyw i kaszy
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- parowar
- duża miska
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blender
- szklanka 250 ml
SKŁADNIKI:
Jarzyny:
- 8 szt. - średni ziemniak
- 4 szt. - marchewka
- 2 szt. - pietruszka
- 1/2 szt. - średni seler
- 2 szt. - cebula
- 1 puszka - groszek zielony
- 1 szt. - jabłko
- 10 szt. - ogórek kiszony
- 2 łyżki - musztarda
- 4 łyżeczki - sól czarna
- 4-5 łyżek - majonez
Majonez:
przepis Magdy z jej bloga: http://mniammniamvege.blogspot.com/2014/10/roslinny-majonez-z-kaszy-jaglanej-baza.html
- 1/2 szklanki - ugotowana kasza jaglana
- 1/2 szklanki - woda
- 2 łyżki - słonecznik
- 4 łyżki - sok z cytryny
- 1 łyżka - cukier trzcinowy lub inny słodzik
- 1 łyżeczka - musztarda
- 1 płaska łyżeczka - sól czarna
- 3/4 szklanki - olej rzepakowy lub słonecznikowy
Dekoracja:
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie umyć i gotować w parowarze przez ok. 45 min.
- W między czasie przygotować pozostałe jarzyny i majonez.
- Cebulę, jabłko pokroić w kostkę.
- Kaszę jaglaną (1 woreczek) opłukać pod zimną wodą i gotować przez ok. 15 min. Połączyć z wodą i słonecznikiem i dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki poza olejem. Zmiksować. Na koniec powoli wlewać olej cały czas miksując.
- Ugotowane warzywa studzić chwilę i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wszystko pokroić w kostkę.
- Pokrojone jarzyny wrzucić do dużej miski, dodać majonez, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Sałatkę jarzynową podawać schłodzoną, udekorowaną świeżymi liśćmi pietruszki.