CZAS: 15 min. + 40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka
- rondek do rozpuszczenia oleju
- miska
SKŁADNIKI:
- 1 1\4 szklanki - mąka bezglutenowa lub pszenna
- 2 łyżeczki - proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki - cukier trzcinowy
- 1 1/2 szklanki - rozgnieciony dojrzały banan
- 1/3 szklanki - olej kokosowy
- 1/2 szklanki - mleko roślinne
- 1 łyżeczka - sok z cytryny
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- truskawki świeże lub mrożne, jagody (opcjonalnie)
- stewia w pudrze lub cukier puder
- rozmaryn do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik ustawić na temperaturę 180°C z opcją góra/dół
- Do szklanki wlać mleko, dodać sok z cytryny, aby powstała konsystencja kefiru. Odstawić.
- Truskawki i jagody, jeśli są mrożone, to należy wyciągnąć je z zamrażalnika i zostawić w sitku na ok. 1 godzinę, aby puściły wodę.
- W rondlu rozpuścić olej kokosowy.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy.
- Banany wymieszać z mlekiem, dodać ekstrakt, płynny ostudzony olej kokosowy i całość wymieszać w misce z suchymi składnikami.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem kokosowym.
- Gotową masę wylać na formę. Na wierzchu ułożyć truskawki i jagody.
PIECZENIE: