Wegański Szpinakowy Pasztet z Czerwonej Soczewicy
CZAS: ok. 30-35 min. + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji
NARZĘDZIA:
- 2 szt. - rondel lub garnek
- szklanka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blender
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki - sucha soczewica czerwona
- 1 szt. - kostka warzywna
- 3 szklanki - woda do gotowania soczewicy
- 2 szklanki - pokrojone pieczarki (ok. 4-5 średnich pieczarek)
- 1/4 szklanki - pokrojony seler (1/4 małego selera)
- 1/2 szt. - cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1/2 łyżeczki - tymianek
- 1/2 łyżeczki - rozmaryn
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1/4 łyżeczki - pieprz ziołowy
- 2 szklanki - liście szpinaku
- 2 szklanki - płatki owsiane górskie
- 5 łyżek - sos sojowy
- oliwa z oliwek do posmarowania keksówki
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla lub garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną i soczewicę. Całość wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 5-8 min. do wchłonięcia wody.
- Pieczarki, cebulę, seler i czosnek pokroić na kawałki. Dodać przyprawy i zagotować z niewielką ilością wody w drugim rondlu do miękkości wszystkich składników.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170°C z opcją "góra/dół".
- Do ugotowanej soczewicy, z pozostałą niewielką ilością wody, dodać ugotowane warzywa z przyprawami (bez wody), sos sojowy, liście szpinaku, płatki owsiane i zmiksować za pomocą blendera.
- Doprawić do smaku dodatkową ilością soli, pieprzu i sosu sojowego.
- Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek keksówki.
PIECZENIE
Piec w piekarnik nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 30-35 min.
Podawać po całkowitym ostudzeniu, najlepiej po schłodzeniu całą noc w lodówce.
Inspiracją do przepisu jest strona: http://www.onegreenplanet.org/channel/vegan-recipe/
Wegański Orzechowy Pasztet
z Zielonej Soczewicy
CZAS: ok. 1 godz. 30 min. + 50-60 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- rondel
- patelnia
- duża miska
- blender
- malakser
- szklanka 250 ml
- tarka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- keksówka
SKŁADNIKI:
Masa:
- 1 szklanka - zielona soczewica
- 1 szklanka - orzechy włoskie
- 1/2 szklanki - nerkowce
- 1/2 szklanki - orzechy laskowe
- 3 łyżki - siemię lniane + 6 łyżek - woda
- 2 szt. - duża cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1 szklanka - pokrojona na kawałki marchewka
- 1 szt. - średnie jabłko
- 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 3/4 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
- 1 łyżeczka - posiekany świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka - posiekany świeży tymianek
- 1/2 gałązka - posiekana pietruszka
- sól
- pieprz ziołowy
Glazura:
- 1/4 szklanki - ketchup
- 1 łyżka - syrop klonowy
- 2 łyżki - przecier jabłkowy
- 2 łyżki - ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla wsypać soczewicę, zalać 3 szklankami wody, dodać sól i zagotować.
- Zmniejszyć temperaturę i gotować na średnim przez ok. 40-50 min. do miękkości. Odstawić.
- Siemię lniane zmiksować, połączyć z wodą. Odstawić.
- Na suchej patelni prażyć nerkowce, orzechy włoskie i laskowe przez ok. 6 min.Wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
- Do dużej miski wrzucić zmiksowane orzechy.
- Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki.
- Za pomoc blendera rozdrobnić cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę i dodać do orzechów.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy razem z tymiankiem, rozmarynem, mąką ryżową, bułką tartą, siemieniem lnianym.
- Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać do gotowej masy.
- Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra-dół".
- Wymieszać składniki na glazurę (2/3 na dno keksówki, 1/3 na wierzch)
- Keksówkę wysmarować oliwą z oliwek oraz 1/3 glazury i wypełnić masą na pasztet.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra-dół" przez ok. 50-60 min. na złoty kolor.
Upieczony pasztet studzić przez ok. 10 min.
Pasztet podać polany glazurą i posypany posiekaną pietruszką.