NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka
- blacha okrągła 21-26 cm
- blender
SKŁADNIKI:
Masa:
- 1 1/2 szklanki (ok. 250g) - fasola czarna konserwowa
- 1/2 szklanki - płatki owsiane błyskawiczne bezglutenowe
- 2 łyżki - kakao
- 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia bezglutenowy
- 1/4 szklanki - olej kokosowy
- 1/3 szklanki - cukier kokosowy
- 2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Wierzch:
- pastylki czekoladowe lub kawałki czekolady (ok. 2/3 szklanki)
- owoce granatu
- liście mięty
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra/dół".
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem kokosowym.
- Wszystkie składniki na masę połączyć i zmiksować przy pomocy blendera.
- Dodać ok. 1/3 szklanki pastylek czekoladowych. Wymieszać. Resztę pastylek posypać na wierzchu ciasta.
PIECZENIE
Piec w temperaturze 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
Ciasto udekorować owocami granatu i miętą.