Bezglutenowe Ciastka z Żurawiną
BEZ DODATKU CUKRU!!!
CZAS: 10 min. przygotowanie + 12-15 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 15 szt.
NARZĘDZIA:
- łyżka
- widelec
- duża miska
- rondelek
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki - gryka ekspandowana, kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany
- 2 szt. - dojrzały banan
- 50 g - wiórki kokosowe
- 50 g - żurawina
- 1 łyżka - olej kokosowy płynny
- odrobina oleju po posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem, a olej rozpuscić w rondelku.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Formować okrągłe ciastka, następnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wczesniej posnarowanym olejem.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min. na złoto-brązowy kolor.
Wartości odżywcze: 1 porcja 18 g
białko 0,7 g
węglowodany 8,6 g
tłuszcz 3,5 g
65,4 kcal
Zapiekanka Owsiana z Borówkami
CZAS: 10 min. przygotowanie + 35-40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- łyżka
- widelec
- szklanka 250 ml
- duża miska
- forma do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
Składniki suche:
- 2 szklanki - płatki owsiane górskie
- 3 łyżki - wiórki kokosowe
- 3 łyżki - słonecznik
- 3 łyżki - sezam jasny (opcjonalnie)
- 1 1/2 szklanki - kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany
Składniki mokre:
- 3/4 szklanki - mleko roślinne
- 1/4 szklanki - śmietanka kokosowa (opcjonalnie)
- 3 szt. - dojrzałe średnie banany
- borówki, truskawki
- olej do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Wymieszać wszystkie składniki suche.
- Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem i śmietanką.
- Wymieszać składniki suche i mokre.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować dokładnie olejem.
- Gotową masę przełożyć do blachy, wyrównać, a na wierzchu ułożyć owoce.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min. na złoto-brązowy kolor.
Zapiekankę można jeść jeszcze ciepłą, jednak najlepiej będzie kroiła się po całowitym ostygnięciu.