Wegańskie Bezglutenowe Ciasto Kasztanowe
CZAS: 45 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- forma do tarty o średnicy 28 cm
- łyżka
- szklanka 250 ml
- duża miska
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 250 g - mąka kasztanowa
- 1 1/2 łyżki - cukier trzcinowy
- 2 szklanki - woda przegotowana
- 1 garść - orzechy włoskie
- 1 garść - migdały
- 1 garść - żurawina suszona
- 1 garść - nerkowce
- 1 szczypta - sól
- 2 łyżki - oliwa z oliwek
- 3 gałązki - rozmaryn (1 gałązka na wierzch ciasta, 2 gałązki do ozdoby)
- kilka łyżek - syrop klonowy do polania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i brzegi posmarować oliwą.
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, wodę i dokładnie wymieszać, do chwili uzyskania gładkiej masy.
- Dodać oliwę z oliwek, wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 3 minuty.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć/posypać na nim żurawinę, orzechami włoskie, migdały i nerkowce.
- Włożyć do piekarnika.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 200°C przez ok. 30-35 min. do momentu aż ciasto zacznie delikatnie pękać.
Podawać zimne. Najlepiej smakuje polane syropem klonowym z dodatkiem ulubionych orzechów.
Wegańska Bezglutenowa Gwiazdkowa Babka Piernikowa
CZAS: ok. 1 godz. 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- forma do babki o średnicy 20 cm
- duża miska
- mała miska
- łyżka, łyżeczka
- szklanka 250 ml
SKŁADNIKI (forma o śr. 20 cm):
Ciasto:
- 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 1/4 szklanki - mąka jaglana
- 1/4 szklanki - mąka z tapioki
- 1/4 szklanki - mąka ziemniaczana
- 1/4 szklanki - zmielone wiórki kokosowe
- 4 łyżki - przyprawa piernikowa (u mnie domowa)
- 1/2 szklanki - cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka - proszek do pieczenia bezglutenowy
- 1 łyżeczka - soda oczyszczona
- 1 szczypta - sól
- 1/2 szklanki - mleczko kokosowe
- 1/2 szklanki - jogurt sojowy naturalny
- 1/2 szklanki - olej kokosowy (płynny)
- 1/4 szklanki - powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa:
- 100 g - czekolada gorzka bio
- 1 łyżka - olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Formę wysmarować olejem kokosowym i posypać niewielką ilością zmielonych wiórków kokosowych.
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, wiórki kokosowe, przyprawę piernikową, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać płynny olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
- W małej misce wymieszać składniki mokre: mleczko kokosowe, jogurt sojowy i powidła śliwkowe.
- Wszystkie składniki suche i mokre połączyć ze sobą i zmiksować na gładką gęstą masę.
- Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy).
Upieczoną babkę w formie położyć na kratce. Przygotować polewę czekoladową.
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić z ognia.
- Zanim czekolada rozpuści się, wyjąć babkę z formy na kratkę.
- Upieczoną babkę polać przygotowaną polewą czekoladową i udekorować marcepanowymi gwiazdami lub w dowolny sposób.
Babkę przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschła.
Wegańska Pasta z Fasoli Adzuki i Suszonych Pomidorów z Żurawiną
CZAS: ok. 15 min. + 45 min. gotowanie fasoli
TRUDNOŚĆ: łatwe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (200 g) - sucha fasola adzuki
- 5-6 szt. suszone pomidory i żurawina w oliwie
- 1 szt. - cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1 duża szczypta - tymianek
- 1 duża szczypta - majeranek
- 1 duża szczypta - cząber
- oliwa z suszonych pomidorów z żurawiną
- sok z cytryny
- sól i pieprz ziołowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę moczyć w wodzie przez noc, gotować w świeżej wodzie przez ok. 45 min.
- Cebulę z dodatkiem tymianku zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
- Ugotowaną fasolę umieścić w dużej misce, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory z żurawiną i resztę przypraw.
- Całość zmiksować na gładką pastę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.