środa, 4 listopada 2015

Wegańska Sałatka Jarzynowa














CZAS:  ok. 1 godz. + ok. 1 godz. gotowanie warzyw i kaszy
TRUDNOŚĆ: łatwe


NARZĘDZIA:
  • parowar
  • duża miska
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • blender
  • szklanka 250 ml

SKŁADNIKI:


Jarzyny:
  • 8 szt. - średni ziemniak
  • 4 szt. - marchewka
  • 2 szt. - pietruszka
  • 1/2 szt. - średni seler 
  • 2 szt. - cebula
  • 1 puszka - groszek zielony
  • 1 szt. - jabłko
  • 10 szt. - ogórek kiszony
  • 2 łyżki - musztarda
  • 4 łyżeczki - sól czarna
  • 4-5 łyżek - majonez
Majonez:
przepis Magdy z jej bloga: http://mniammniamvege.blogspot.com/2014/10/roslinny-majonez-z-kaszy-jaglanej-baza.html
  • 1/2 szklanki - ugotowana kasza jaglana
  • 1/2 szklanki -  woda
  • 2 łyżki - słonecznik
  • 4 łyżki - sok z cytryny
  • 1 łyżka - cukier trzcinowy lub inny słodzik
  • 1 łyżeczka - musztarda
  • 1 płaska łyżeczka - sól czarna
  • 3/4 szklanki - olej rzepakowy lub słonecznikowy
 Dekoracja:
  • liście pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie umyć i gotować w parowarze przez ok. 45 min.
  2. W między czasie przygotować pozostałe jarzyny i majonez.
  3. Cebulę, jabłko pokroić w kostkę.
  4. Kaszę jaglaną (1 woreczek) opłukać pod zimną wodą i gotować przez ok. 15 min. Połączyć z wodą i słonecznikiem i dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki poza olejem. Zmiksować. Na koniec powoli wlewać olej cały czas miksując.  
  5. Ugotowane warzywa studzić chwilę i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wszystko pokroić w kostkę.
  6. Pokrojone jarzyny wrzucić do dużej miski, dodać majonez, przyprawy i dokładnie wymieszać. 
Sałatkę jarzynową podawać schłodzoną, udekorowaną świeżymi liśćmi pietruszki.