BEZ DROŻDŻY!!! BEZ DODATKU TŁUSZCZU!!!
CZAS: 40 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 sztuk
NARZĘDZIA:
- blacha na doughnut'y
- duża miska
- mała miska
- blender
- trzepaczka
- szklanka 250 ml
- łyżeczka
- łyżka
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 łyżki - mąka z amarantusa
- 5 łyżek - mąka jaglana
- 5 łyżek - mąka z tapioki
- 2 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
- 1/4 szklanki - cukier trzcinowego
- 2 łyżki - siemię lniane zmielone
- 3 łyżki - siemię lniane zmielone + 6 łyżek wody
- 3/4 szklanki - jogurt sojowy naturalny
- 1 szklanka - burak średni starty na tarce
- olej kokosowy do posmarowania blachy
- wiórki kokosowe, starta na tarce czekolada do dekoracji
- 3 łyżki - sok z buraka
- 1/2 szklanki - cukier puder trzcinowy
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Do szklanki wsypać 3 łyżki siemienia lnianego, dodać 6 łyżek wody. Odstawić na 10 min.
- Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- W małej misce połączyć startego buraka z jogurtem sojowym. Całość zmiksować za pomocą blendera.
- Połączyć składniki suche. Do dużej miski wsypać mąki, dodać cukier, 2 łyżki siemienia lnianego, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
- Blachę posmarować dokładnie olejem.
- Do składników suchych dodać masę z buraka i jogurtu. Dokładnie wymieszać.
- Za pomocą małej łyżeczki wylać ciasto na przygotowaną blachę.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku w temperaturze 170°C z opcją "góra/dół" ok. 16-20 min. do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu blachy z piekarnika odczekać ok. 5 min.
W tym czasie przygotować glazurę.
PRZYGOTOWANIE GLAZURY:
PRZYGOTOWANIE GLAZURY:
- Do małej miski wsypać cukier puder i dodać sok z buraka.
- Dokładnie ubić trzepaczką na gładką masę.
W małej misce połączyć ze sobą sok z buraka i cukier puder. Całość dokładnie ubić trzepaczką.
Ostudzone doughnut'y moczyć w glazurze i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz