CZAS: 15 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 26 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser
- tarka
- łyżka
- łyżeczka
- szklanka
- mała miska
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki - wiórki kokosowe
- 6 szt. - daktyle miękkie bez pestek (jeśli są twarde zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin)
- 3/4 szklanki - orzechy włoskie
- 1/4 szklanki - nasiona konopii (opcja)
- 1/2 szklanki - marchewka starta na tarce
- 3-4 łyżki - syrop klonowy
- 1/4 łyżeczki - goździki mielone
- 1 łyżeczka - cynamon mielony
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Odsypać do małej miski 1/4 szklanki wiórek kokosowych i odłożyć na później do obtoczenia kulek.
- Daktyle pokoroić na małe kawałki, aby łatwiej połączyły się z resztą składników.
- W malakserze umieścić wszystkie składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Formować kulki o dowolnej wielkości i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kulki układać na papierze do pieczenia i chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
- Przechowywać przez cały czas w zamkniętym pojemniku w zamrażalniku.
Inspiracją do powstania kulek był przepis ze strony: http://www.cbc.ca/stevenandchris/food/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz