CZAS: 30 min. + gotowanie komosy ryżowej ok. 20 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 4 porcje
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- mała miska
- duża miska
- nóż, łyżeczka
- mały rondel
SKŁADNIKI:
Sos:
- 1/2 szklanki - oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki - ocet balsamiczny
- 3 łyżki - cukier trzcinowy
- 1 1/2 łyżeczka - czosnek w proszku
- 1 łyżeczka - musztarda w proszku
- 1 łyżeczka - cebula w proszku
- przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
- 10 garści - liście szpinaku
- 3 szklanki - truskawki
- 1 szklanka - borówki lub jagody
- 2 szt. (1 szklanka) - mandarynki
- 2 szt. (1 szklanka) - brzoskwinie
- 1 szt. - cebula zielona
- 1/4 szklanki - komosa ryżowa
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową wsypać na gęste sitko i opłukać kilka razy zimną wodą. Odcedzić najlepiej przez płótno lub gazę. Wypłukane ziarna zalać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia w małym rondlu z pokrywką. Po 15 min. zestawić rondel z ognia i wymieszać dokładnie ziarna komosy. Odstawić do wystygnięcia.
- W małej misce zmieszać wszystkie składniki na sos.
- Wszystkie składniki poza komosą ryżową umyć i osuszyć. Mandarynki obrać ze skórki.
- Truskawki, mandarynki i brzoskwinie pokroić na kawałki i wrzucić do dużej miski.
- Cebulę pociąć nożyczkami na małe paski i dodać do miski razem ze szpinakiem.
- Na koniec dodać ostudzoną komosę ryżową.
- Sos dodać przed samym podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz