CZAS: 20 min. + ok. 1 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- keksówka o średnicy
- szklanki 250 ml
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blender
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki - daktyle (wcześniej kroję je na kawałki)
- 1/2 szklanki - wrząca woda (możesz potrzebować dodatkową szklankę z wodą o temperaturze pokojowej pod koniec wyrabiania ciasta)
- 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny
- 2 łyżki - nasiona chia (szałwia hiszpańska)
- 1 łyżka - sok z cytryny
- 4 szt. - średnie banany (3 do masy i 1 na wierzch ciasta)
- 3 łyżki - syrop klonowy lub dowolny słodzik
- 2/3 szklanki - kakao
- 1 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 1 płaska łyżeczka - soda oczyszczona
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Daktyle moczyć w szklance we wrzącej wodzie przez kilka minut, do momentu aż zmiękną.
- Do małej miski wrzucić miękkie daktyle, dodać olej kokosowy, 3 banany (pokrojone na kawałki), nasiona chia i dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
- W dużej misce połączyć mąkę ryżową z kakao i sodą.
- Dodać mieszankę mokrych składników z małej miski i dokładnie wymieszać.
- Dodać syrop klonowy lub dowolny słodzik. Jeśli jest potrzeba dodać jedną łyżkę więcej.
- Dodaj więcej wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste (dodałam 1 szklankę wody o temperaturze pokojowej).
- Masa powinna być gładka i przypominać konsystencją masło orzechowe.
- Przełożyć masę do keksówki.
- Pokroić banana na plastry o dowolnej szerokości i kawałki ułożyć na wierzchu ciasta delikatnie wciskając je do środka.
PIECZENIE:
Piec w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 50-60 min. w zależności od wielkości formy do ciasta.
Po ok. 40 min. przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu bananów.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie wydłuż czas pieczenia o 5-10 min., jednak pamiętaj, że to jest brownie, które musi być delikatne, wilgotne i wyjątkowo smaczne :-)
Inspiracją do przepisu jest przepis z bloga: http://www.includingcake.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz