Babka Marchewkowa
CZAS: 1 godz. + 1 godz. pieczenia
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- malakser
- blender
- mała miska
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka, widelec, nóż
- forma okrągła do babki
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka - mąka z ciecierzycy
- 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 1/2 szklanki - skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
- 1 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki - cynamon
- 1 łyżeczka - pumpkin spice* (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1/2 szklanki - orzechy włoskie
- 1/2 szklanki - żurawina suszona
- 2/3 szklanki - mleko migdałowe lub inne mleko roślinne
- 4 łyżki - zmielone siemię lniane
- 3 szt. - marchewka
- 1 szt. - jabłko
- 2 łyżeczki - sok z cytryny
- 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny
- 1 szt. - bardzo dojrzały banan
- 1/4 szklanki - olej roślinny
- 3/4 szklanki - cukier kokosowy lub inny
- 3 łyżki - syrop klonowy (opcjonalnie)
- 3 łyżki - olej kokosowy
- 3 łyżki - sok z pomarańczy
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki - cynamon
- 1/2 szklanki - masło orzechowe
- 2 łyżki - syrop klonowy (opcjonalnie, jeśli masło orzechowe jest bez cukru)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- W małej misce połączyć mleko, siemię lniane i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Banana obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem, aż powstanie płynna masa. Dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać.
- Do powstałej masy dodać cukier, syrop klonowy (opcjonalnie) oraz ekstrakt wanilinowy i miksować za pomocą blendera przez kilka minut. Dodać mieszankę z siemieniem lnianym i miksować dodatkowo przez ok. 2 minuty.
- Marchewki umyć, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze na małe kawałki. Jabłko obrać, usunąć nasiona i również rozdrobnić w malakserze. Połączyć marchewkę z jabłkiem. Odstawić.
- W dużej misce połączyć mąki (z ciecierzycy, ryżową i skrobię), proszek do pieczenia, cynamon, sól i pumpkin spice (opcjonalnie). Dodać składniki mokre i miksować na wolnych obrotach. Dodać marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
- Blachę wysmarować olejem, oprószyć mąką i wlać gotową masę na babkę.
- Wszystkie składniki na polewę dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
PIECZENIE
Piec w piekarniki nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.
Po ostudzeniu polać babkę polewą orzechową i włożyć do schłodzenia do lodówki.
*pumpkin spice (2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki zmielone goździki)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvtq6Z4wynLTzG51QImHETXqflv82QjtT9hp9dsq4CW03799aRgDvzBC5aFtpGnxNLWpcr0Gt1oSDtYk3FAzDQj5PsZn81Sa1sPdMvT91mD2-PgpuITg7Fkcrp-c_d8HqsO3dz4MGdVWQ/s400/20160326_151033.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz