BEZ MĄKI!!! BEZ PIECZENIA!!!
CZAS: 10 min. + ok. 20-30 min. mrożenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 10 sztuk
NARZĘDZIA:
- malakser
- łyżka, łyżeczka
- papilotki do muffinek
- blaszka do muffinek
- mały rondelek do podgrzania oleju kokosowego
SKŁADNIKI:
- ok. 15 sztuk - ciasteczka Oreo (ok. 5 sztuk do masy, 10 sztuk na papilotki)
- 1 1/2 szklanki - nerkowce (moczyć całą noc lub min. 8 godzin w wodzie w lodówce)
- 2 łyżki - słodki krem sezamowy lub waniliowy (jeśli nie masz kremu możesz użyć pasty tahini i posłodzić ją np. syropem klonowym)
- 3 łyżki - sok z cytryny
- 6 łyżek - olej kokosowy (płynny)
- szczypta - sól
- 2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik (opcjonalnie)
- 2 łyżki - krem kawowy lub orzechowy (opcjonalnie, jeśli chcesz uzyskać wersję kawową lub orzechową)
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce odsączyć z wody, wrzucić do malaksera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Dodać krem sezamowym, sok z cytryny, olej kokosowy i szczyptę soli. Składniki połączyć miksując przez ok. 2-3 minuty do uzyskania kremowej masy.
- Dodać pokruszone w rękach 5 ciasteczek Oreo. Dokładnie wymieszać łyżką.
- Blaszkę wyłożyć papilotkami i ułożyć na dnie po jednym ciasteczku Oreo.
- Łyżeczką nakładać gotową masę na ciasteczka, mocno docisnąć, aby pozostało jak najmniej pęcherzyków powietrza, a wierzch wygładzić.
- Przygotowane muffinki odstawić na kilka minut, aby masa była zwarta.
Muffinki mrozić przez ok. 20-30 min. w zamrażalniku.
Przechowywać w zamrażalniku w zamkniętym plastikowym pojemniku przez długi czas.
Muffinki podawać ok. 10 min. po wyciągnięciu z zamrażalnika.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
kcal
białko
węglowodany
tłuszcze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz