CZAS: ok. 10 min. + 2 godz. wyrastanie ciasta + 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- miska
- łyżeczka
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 200 g - mąka ryżowa
- 200 g - mąka gryczana
- 100 g - mąka ziemniaczana
- 5 g - drożdże suszone
- 1 łyżeczka - sól
- 250 g - puree ziemniaczane POSOLONE!!!
- 350 ml - ciepła woda
- olej do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200C z opcją "góra/dół".
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
- W dużej misce wymieszać mąki, drożdze, sól oraz ostudzone puree ziemniaczane.
- Wlewać powoli wodę i wyrabiać ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale nie lejąca.
- Ciasto przełożyć do keksówki, a wierzch wyrównać zwliżoną wodą dłonią.
- Keksówkę owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200C z opcją "góra/dół" przez ok. 35 min.
Upieczony chleb wyciągnąć z blachy i ostudzić na kratce.
Inspiracją do powstania przepisu jest blog http://smakowitychleb.pl/
Inspiracją do powstania przepisu jest blog http://smakowitychleb.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz