BEZ DODATKU CUKRU !!!
BEZ WCZEŚNIEJSZEGO GOTOWANIA KASZY !!!
CZAS: ok. 15 min. + 1 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- miska
- blender + kielich
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- blacha do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka - sucha kasza jaglana
- 2 łyżeczki - przyprawa pumpkin spice*
- 2 szklanki - mleko roślinne (u mnie ryżowe waniliowe)
- 1 szt. - duży dojrzały banan
- 2 łyżki - siemię lniane + 6 łyżek - gorąca woda
- 1 szklanka - maliny świeże lub mrożone
- 1 szklanka - śliwki świeże lub mrożone (można dodać również borówki)
- 1/2 szklanki - płatki migdałów
- 1 łyżka - wiórki kokosowe
- olej kokosowy lub inny olej roślinny do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175C z opcją "góra/dół".
- W misce wymieszać kaszę jaglaną z przyprawą pumpkin spice.
- W szklance wmieszać siemię lniane z gorącą wodą. Odstawić, aż powstanie żel.
- W kielichu do blendowania zmiksować mleko z bananami.
- Dodać żel z siemienia i dokładnie zmiksować.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem kokosowym.
- Dno blachy wysypać kaszą, następnie ułożyć owoce, posypać migdałami i wiórkami kokosowymi.
- Na wierzch zapiekanki wylać mieszankę mleka, bananów i siemienia, delikatnie wymieszać.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z opcją "góra/dół" przez min. 1 godz.
Podawać ze śmietanką kokosową i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz