CZAS: ok. 15 min. przygotowanie + 40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka, widelec, nóż
- papier do pieczenia
- forma do pieczenia
- blender (opcjonalnie)
SKŁADNIKI:
Składniki suche:
- 1 1/2 szklanki (ok. 180 g) - mąka gryczana
- 3 łyżki - kakao
- 1 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
Składniki mokre:
- 200 g - powidła gruszkowe
- 200 g - powidła śliwkowe
- 1 szt. - rozgnieciony widelcem dojrzały banan
- 4-5 łyżek - mleko roślinne
- 2 łyżki - melasa karobowa (opcjonalnie)
- 4 łyżki - olej kokosowy płynny
- kilka kropel aromat rumowy (opcjonalnie)
Wierzch:
- płatki migdałów
- mrożone truskawki
- mrożone ananasy
- nasiona chia
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W jednej misce połączyć składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki lub blendera.
- Na wierzchu ciasta ułożyć ulubione owoce, docisnąć, posypiać migdałami i nasionami chia.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku przez ok. 40 min.
Ciasto będzie miało twardszą skórkę, a w środku pozostanie delikatnie mokre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz