CZAS: ok. 20 min. przygotowanie + 35-40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- łyżeczka, łyżka
- szklanka 250 ml
- rondelek
- forma do pieczenia oponek
SKŁADNIKI:
Składniki suche:
- 100 g - mąka ryżowa
- 50 g - mąka kasztanowa
- 1 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka - cynamon
Składniki mokre:
- 6 łyżek - siemię lniane
- 375 ml (1 1/2 szklanki) - woda
- 10 łyżek - mleko roślinne (u mnie owsiane)
- 3 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik w płynie
- 6 łyżek - olej kokosowy płynny oraz odrobina do wysmarowania blachy
- szczypta - sól
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170C z opcją "góra/dół".
- Do rondelka wsypać siemię lniane, wlać wodę i gotować przez ok. 10 min. Odstawić do ostudzenia i zmiksować za pomocą blendera.
- W misce wymieszać składniki suche i połączyć z żelem z siemienia.
- Dodać pozostałe składniki mokre: mleko, olej i słodzik. Całość zmiksować blenderem do powstania bardzo gęstej, ale płynnej masy.
- Blachę posmarować dokładnie olejem kokosowym.
- Gotowe ciasto wylać na blachę (robiłam to małą łyżeczką). Wierzch wyrównać mokrą dłonią.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku w temperaturze 170C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min. na złoto-brązowy kolor.
Odczekać kilka minut zanim wyciągniemy oponki z foremek w przeciwnym razie rozpadną się. Za pomocą noża delikatnie odsunąć brzegi każdej oponki od blaszki
Oponki na zewnątrz będą miały grubszą chrupiącą skórkę, a w środku będą miękkie i delikatne.
Odczekać kilka minut zanim wyciągniemy oponki z foremek w przeciwnym razie rozpadną się. Za pomocą noża delikatnie odsunąć brzegi każdej oponki od blaszki
Oponki na zewnątrz będą miały grubszą chrupiącą skórkę, a w środku będą miękkie i delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz