CZAS: tofucznica ok. 15 min., gofry ok. 10-15 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 4 porcje tofucznica, 4 szt. gofry
NARZĘDZIA:
- łyżka, łyżeczka, nóż
- patelnia
- duża miska
- chochla
- trzepaczka lub blender
- gofrownica
SKŁADNIKI:
Tofucznica:
- 1 sztuka - średnia cebula
- 1 ząbek - czosnek
- 390 g - tofu naturalne (2×180 g)
- 200 g - pieczarki
- 1 łyżka - pomidory
- 1 łyżka - sos sojowy
- 2 łyżki - płatki drożdżowe
- 1 łyżka - musztarda
- 1 1/2 -2 łyżeczki - sól czarna
- 1 łyżeczka - kurkuma
- 1 łyżka - oliwa z oliwek lub olej
- 1 pęczek - szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- dodatki: sałata rzymska
Gofry z ciecierzycy:
- 100 g - mąka z ciecierzycy
- 200 ml - woda
- 2 łyżki - olej
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
- dodatki: pasta z burakiem i chrzanem, kiełki rzodkiewki
Tofucznica:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić z piasku.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przsz praskę czosnek.
- Tofu odsączyć z wody, pokruszyć w rękach, dodać do cebuli i podsmażyć na średnim ogniu przez kilka minut.
- Dodać kurkumę, płatki drożdżowe, sól czarną, sos sojowy oraz musztardę. Dokładnie wymieszać.
- Dodać pomidory i porwane na małe kawałki pieczarki. Dusić przez kilka minut, aż pomidory zmiękną, a pieczarki puszczą wodę.
- Tofucznicę doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprzem.
- Szczypiorek umyć, pokroić w kostkę i posypać tofucznicę.
Gofry z ciecierzycy:
- Do dużej miski wlać wodę, dodać mąkę i dokładmie wymieszać za pomocą trzepaczki lub blendera, aby nie powstały grudki.
- Do powstałej masy dodać sól, okej i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Gofrownicę rozgrzać, posmarować i olejem. Za pomocą chochli lub dużej łyżki wylać masę na gorofrownicę i smażyć przez ok. 5-6 min. Przed kolejnym smażeniem posmarować gofrownicę olejem.
Tofucznicę podawać ciepłą razem z goframi posmarowanymi ulubioną pastą, hummusem oraz warzywami. Bardzo dobrze smakuje też podana na zimno.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Wartości odżywcze:
białko
węglowodany
tłuszcz
kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz