CZAS: 5 min. przygotowanie + 35-45 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 2 porcje
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- duża miska
- duży rondel
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
Spód:
- 180 - 200 g - tofu naturalne
- 700 ml (3 szklanki) - sos pomidorowy
- 200 g - makaron kukurydziany suchy
- 1 łyżka - oliwa z oliwek lub inny olej
- 1 łyżka - sos sojowy
- 2 łyżki - płatki drożdżowe
- 1/2 łyżeczki - czosnek w proszku
- 1/2 łyżeczki - papryka wędzona
- 1/2 łyżeczki - chilli
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku (na koniec do sosu pomidorowego)
- Piekarnik nagrzać do temperaturu 180C z opcją "góra/dół".
- W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy.
- Tofu pokruszyć w rękach na mniejszw i większw kawałki i dodać do masy z przyprawami. Dokładnie wymieszać
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozrzucić kawałki tofu z przyprawami i piec ok. 35-45 min. na brązowo-złoty kolor od czasu do czasu mieszając. UWAGA, aby nie przypalić tofu! Mniejsze kawałki będą szybciej nabierać brązowego koloru.
- W między czasie w rondlu podgrzać sos pomidorowy i ugotować makaron.
- Zamarynowane i podpieczone tofu dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Spaghetti podawać z pomidorkami koktajlowymi i liśćmi bazylii.
Wartości odżywcze: 1 porcja g
białko
węglowodany
tłuszcz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz