CZAS: 45 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- łyżka, łyżeczka, nóż
- szklanka
- blender lub malakser
- rondel
- tarka
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
Spód:
- 1 szklanka - słonecznik
- 1 szklanka - wiórki kokosowe
- 1 szt. - dojrzały banan
- 1 łyżeczka - kakao
- 1 łyżeczka - cynamon
- odrobina oleju i kakao do posmarowania brzegów blachy
Masa:
- 360 g - tofu naturalne (2×180 g)
- 400 ml - mleczko kokosowe (schłodzone wcześniej w lodówce, najlepiej całą noc)
- 2 szt. - cytryna (wyciśnięty sok i skórka starta na tarce)
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki - cukier puder ( u mnie trzcinowy)
- 3 płaskie łyżki - mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki - przyprawa piernikowa
- 1 szt. - czekolada gorzka 100g
Polewa:
- 1/2 szklanki - mleko roślinne (u mnie owsiane)
- 100 g - czekolada gorzka (zostawiłam 2 kostki i starłam na tarce posypując wierzch)
- 1 łyżeczka - przyprawa piernikowa
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
- Słonecznik i wiórki kokosowe zmielić w malakserze.
- Dodać połamanego na kawałki banana, kakao, cynamon i dokładnie połączyć.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć powstałą masą. Wierzch wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175C z opcją "góra/dół".
- Tofu odsączyć z wody, pokruszyć i zmiksować na gładką masę.
- Cytrynę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do tofu razem z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i przyprawą piernikową. Dokładnie zmiksować.
- W małym rondlu podrzać stałą część mleka kokosowego, dodać czekoladę, rozpuścić i dodać do masy z tofu. Całość połączyć do uzyskania gładkiej masy.
- Brzegi tortownicy posmarować olejem i posypać kakao.
- Masę wylać spód tortownicy.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 175C z opcją "góra/dół" przez ok. 45-50 min.
Odstawić do ostygnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 175C z opcją "góra/dół" przez ok. 45-50 min.
Odstawić do ostygnięcia.
Polewa:
- W małym rondlu podgrzać mleko, aż zacznie parować.
- Dodać połamaną czekoladę (zostawić 2 kostki) i przyprawę.
- Pozostałe 2 kostki czekolady starłam na tarce posypując wierzch.
Tofurnik przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pod przykryciem w lodówce przez 3-4 dni.
Inspiracją do przepisu jest blog: http://weganon.pl
Inspiracją do przepisu jest blog: http://weganon.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz