CZAS: 10 min. + 55 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka
- rondek do rozpuszczenia oleju
- miska
- folia aluminiowa
- blacha okragła o średnicy 23 cm
SKŁADNIKI:
- 1 1\2 szklanki - ugotowana kasza jaglana (jeszcze ciepła) z 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka - pasta tahini
- 1/3 szklanki - mąka kukurydziana
- 1/3 szklanki - płynny olej kokosowy nierafinowany
- 1/3 szklanki - mleko roślinne (u mnie sojowe)
- 3-4 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik
Mus jabłkowy:
- ok. 500g musu jabłkowego bez cukru
- 1/2 szklanki - suszona żurawina
- 10 szt. - daktyle
- 2 łyżeczki - cynamon
Wierzch:
- orzechy włoskie
- płatki migdałów
- jadalne płatki róży
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik ustawić na temperaturę 180°C z opcją góra/dół.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Daktyle pokroić w paski i namoczyć w gorącej wodzie.
- Jabłka podsmażyć na patelni z dodatkiem żurawiny i cynamonu. Pod koniec dodać daktyle. Mus odparować i odstawić.
- Ciepłą kaszę wymieszać z mąką, dodać pastę tahini i płynny olej kokosowy.
- Wyrobić ciasto i wylepić nim blachę dociskając do brzegów.
PIECZENIE:
- Piec 10 min. Następnie wyciagnąć blachę z piekarnika i rozłożyć mus jabłkowy.
- Posypać orzechami i płatkami migdałów, przykryć folią aluminiową zapiekać kolejne 35 min.
- Zdjać folię i zapiekać jeszcze ok. 10 min.
- Kroić po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz