sobota, 4 maja 2019

Bezglutenowe Cytrynowe Ciastka z Makiem














CZAS: 10 min. + 8 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 20 szt.

NARZĘDZIA:

  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka, łyżka
  • blacha płaska 

SKŁADNIKI:

Suche:
  • 1 3/4 szklanki - mąka bezglutenowa
  • 1 łyżeczka - soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka - proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka - mak 
  • szczypta soli
Mokre:
  • 1/3 szklanki - olej kokosowy płynny
  • 1/2 szklanki - cukier kokosowy
  • 1/4 szklanki - sok z cytryny
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy /opcjonalnie/
  • starta na  dużych oczkach skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik ustawić na temperaturę 180°C z opcją góra/dół.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Połączyć wszystkie składniki suche.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać cukier kokosowy i olej kokosowy. Następnie dodać pozostałe mokre składniki. Dokładnie wymieszać.
  5. Powstała masa powinna zwarta i klejąca.
  6. Z masy odrywać kawałki, formować kulki, ułożyć je na blaszce i spłaszczyć do grubości ok. 0,5 cm.

PIECZENIE:
  1. Piec ok. 8 min. 
  2. Odłożyć do ostudzenia.
Ciastka  przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz