Bezglutenowe Cytrynowe Ciastka z Makiem
CZAS: 10 min. + 8 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 20 szt.
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka
- blacha płaska
SKŁADNIKI:
Suche:
- 1 3/4 szklanki - mąka bezglutenowa
- 1 łyżeczka - soda oczyszczona
- 1 łyżeczka - proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka - mak
- szczypta soli
Mokre:
- 1/3 szklanki - olej kokosowy płynny
- 1/2 szklanki - cukier kokosowy
- 1/4 szklanki - sok z cytryny
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy /opcjonalnie/
- starta na dużych oczkach skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik ustawić na temperaturę 180°C z opcją góra/dół.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połączyć wszystkie składniki suche.
- W osobnym naczyniu wymieszać cukier kokosowy i olej kokosowy. Następnie dodać pozostałe mokre składniki. Dokładnie wymieszać.
- Powstała masa powinna zwarta i klejąca.
- Z masy odrywać kawałki, formować kulki, ułożyć je na blaszce i spłaszczyć do grubości ok. 0,5 cm.
PIECZENIE:
- Piec ok. 8 min.
- Odłożyć do ostudzenia.
Ciastka przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz