środa, 11 lutego 2015

Wegańskie Bezglutenowe Doughnut'y (Oponki, Pączki) Buraczane
BEZ DROŻDŻY!!! BEZ DODATKU TŁUSZCZU!!!

 

CZAS: 40 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 sztuk

NARZĘDZIA:

  • blacha na doughnut'y
  • duża miska
  • mała miska
  • blender
  • trzepaczka
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka
  • łyżka

SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 2 łyżki - mąka z amarantusa
  • 5 łyżek - mąka jaglana
  • 5 łyżek - mąka z tapioki
  • 2 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
  • 1/4 szklanki - cukier trzcinowego
  • 2 łyżki - siemię lniane zmielone
  • 3 łyżki - siemię lniane zmielone + 6 łyżek wody
  • 3/4 szklanki - jogurt sojowy naturalny
  • 1 szklanka - burak średni  starty na tarce
  • olej kokosowy do posmarowania blachy
  • wiórki kokosowe, starta na tarce czekolada do dekoracji
Glazura:
  • 3 łyżki - sok z buraka
  • 1/2 szklanki - cukier puder trzcinowy

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  1. Do szklanki wsypać 3 łyżki siemienia lnianego, dodać 6 łyżek wody. Odstawić na 10 min.
  2. Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. W małej misce połączyć startego buraka z jogurtem sojowym. Całość zmiksować za pomocą blendera.
  4. Połączyć składniki suche. Do dużej miski wsypać mąki, dodać cukier, 2 łyżki siemienia lnianego, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
  6. Blachę posmarować dokładnie olejem.
  7. Do składników suchych dodać masę z buraka i jogurtu. Dokładnie wymieszać.
  8. Za pomocą małej łyżeczki wylać ciasto na przygotowaną blachę. 
PIECZENIE:

Piec w piekarniku w temperaturze 170°C z opcją "góra/dół" ok. 16-20 min. do suchego patyczka. 
Po wyciągnięciu blachy z piekarnika odczekać ok. 5 min. 
W tym czasie przygotować glazurę.

PRZYGOTOWANIE GLAZURY:

  1. Do małej miski wsypać cukier puder i dodać sok z buraka.
  2. Dokładnie ubić trzepaczką na gładką masę.
W małej misce połączyć ze sobą sok z buraka i cukier puder. Całość dokładnie ubić trzepaczką.

Ostudzone doughnut'y moczyć w glazurze i dowolnie udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz