piątek, 23 czerwca 2017

Zapiekanka Owsiana z Borówkami













CZAS: 10 min. przygotowanie + 35-40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:

  • łyżka
  • widelec
  • szklanka 250 ml
  • duża miska
  • forma do pieczenia
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:


Składniki suche:

  • 2 szklanki - płatki owsiane górskie
  • 3 łyżki - wiórki kokosowe
  • 3 łyżki - słonecznik
  • 3 łyżki - sezam jasny (opcjonalnie)
  • 1 1/2 szklanki - kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany

Składniki mokre:
  • 3/4 szklanki - mleko roślinne
  • 1/4 szklanki - śmietanka kokosowa (opcjonalnie)
  • 3 szt. - dojrzałe średnie banany
  • borówki, truskawki
  • olej do posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Wymieszać wszystkie składniki suche.
  3. Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem i śmietanką.
  4. Wymieszać składniki suche i mokre.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować dokładnie olejem.
  6. Gotową masę przełożyć do blachy, wyrównać, a na wierzchu ułożyć owoce.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min. na złoto-brązowy kolor.

Zapiekankę można jeść jeszcze ciepłą, jednak najlepiej będzie kroiła się po całowitym ostygnięciu.