wtorek, 27 czerwca 2017

Bezglutenowe Ciastka z Żurawiną
BEZ DODATKU CUKRU!!!



















CZAS: 10 min. przygotowanie + 12-15 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 15 szt.

NARZĘDZIA:

  • łyżka
  • widelec
  • duża miska
  • rondelek
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki - gryka ekspandowana, kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany
  • 2 szt. - dojrzały banan
  • 50 g - wiórki kokosowe
  • 50 g - żurawina
  • 1 łyżka - olej kokosowy płynny
  • odrobina oleju po posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem, a olej rozpuscić w rondelku.
  3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Formować okrągłe ciastka, następnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wczesniej posnarowanym olejem.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min. na złoto-brązowy kolor.

















Wartości odżywcze: 1 porcja 18 g

białko 0,7 g
węglowodany 8,6 g
tłuszcz 3,5 g
65,4 kcal