wtorek, 5 czerwca 2018

Tofurnik Waniliowy z Truskawkami






















CZAS: 15 min. + 50 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.

NARZĘDZIA:
  • łyżka, nóż
  • szklanka
  • blender lub malakser
  • blacha prostokątna
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:


  • 360 g - tofu naturalne (2×180 g)
  • 2 szklanki - mleko roślinne waniliowe
  • 80 g - pestki słonecznika (można pominąć i dodać więcej tofu, ok. 400 g)
  • 100 g - wiórki kokosowe lub płatki kokosowe
  • 3 płaskie łyżki - cukier trzcinowy lub ksylitol
  • 1 op. (ok. 40 g) - budyń waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeże lub mrożone truskawki
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
  • cukier puder na wierzch (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:


  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C z opcją "góra/dół".
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Wiórki kokosowe oraz słonecznik zalać mlekiem roślinnym i odstawić na ok. 10 min.
  4. Tofu odsączyć z wody, pokruszyć i zmiksować razem z wiórkami i słonecznikiem.
  5. Dodać sok z cytryny, aromat oraz budyń. Ponownie zmiksować.
  6. Gotową masę wylać spód blachy.
  7. Na wierzch ułożyć truskawki główkami do dołu..

PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 50 min.
Odstawić do ostygnięcia (radzę poczekać z krojeniem na ciepło, ponieważ ciasto rozpadnie się). 
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Tofurnik przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pod przykryciem w lodówce przez ok. 4 dni.