wtorek, 31 lipca 2018

Nerkownik Oreo z Malinami 



















CZAS: 15 min. + ok. 2 godz. moczenie + ok. 2 godz. chłodzenie   
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 kawałków

NARZĘDZIA:

  • blender
  • nóż
  • forma okrągła o średnicy ok. 15-16 cm
  • papier do pieczenia 



SKŁADNIKI:

  1. 300g - nerkowce 
  2. 12 sztuk - ciastka Oreo
  3. 100-125 ml - woda
  4. mrożone maliny



PRZYGOTOWANIE:
  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Nerkowce moczyć w wodzie przez min. 2 godziny.
  3. Nożem oddzielić białą masę od ciastek. Odstawić. 
  4. Część kruchą ciastek rozbić moździerzem (mogą zostać małe okruszki), dodać ok. 2-3 łyżki wody i ulepić masę.
  5. Powstałą masą wylepić spód formy.
  6. Nerkowce odsączyć z wody i zmiksować dodając ok. 100 ml wody (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej wody, gęstość masy i ilość wody, którą trzeba dolać zależy od tego jak długo moczone były nerkowce).
  7. Do orzechowej masy dodać białą masę z ciastek Oreo.
  8. Powstałą masę wyłożyć na formę, wyrównać.
  9. Na wierzch posypać mrożone maliny.
Nerkownik chłodzić w lodówce przez minimum ok. 2 godz.
Przed podaniem najlepiej schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 min.

Najlepszy schłodzony w zamrażarce!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz