![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhstDfbcXDKx1cAoMz2RuG0yAFPVfGZ-kCi48OF2SaDiUPUnXL_urtl4kbXi98ysV2tXyc3WMgkeVhwUD_vVtXcFyprsbn6Tx38wKu1WAhHoEgc7O8mqBN-J9xxdPlrIwRAMuRr5rrUDc4/s1600/20150403_105830.jpg)
CZAS: 1 godz. 20 min. + moczenie słonecznika całą noc
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- blender
- malakser (opcjonalnie)
- miska
- szklanka
- łyżka
- forma do ciasta (średnica ok. 23 cm)
SKŁADNIKI:
- 400 g - słonecznik
- 1 1/2 szklanki - mleko sojowe/ryżowe waniliowe
- 1/2 szklanki - cukier trzcinowy lub inny słodzik
- 1 op. lub więcej - budyń waniliowy/śmietankowy
- 1 czubata łyżka - mąka ryżowa lub inna
- sok z 1 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki - aromat migdałowy
- 1 szklanka - jagody mrożone lub inne owoce
- olej do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
- Słonecznik moczyć w zimniej wodzie przez ok. 8 godzin lub całą noc.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
- Wodę odlać i przepłukać słonecznik pod bieżącą wodą.
- Cytryny wyparzyć, wycisnąć z nich sok, a skórkę zmiksować w malakserze lub zetrzeć skórkę na tarce.
- Za pomocą blendera zmiksować składniki mokre: słonecznik, mleko sojowe, cukier trzcinowy, sok i skórkę z cytryny oraz aromat.
- Dodać budyń oraz mąkę i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Formę do ciasta wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przelać do formy, posypać jagodami i delikatnie wcisnąć w masę i odstawić na ok. 20 min.
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 180 C z opcją "góra-dół" przez ok. 1 godzinę.
Sernik najlepiej smakuje po całej nocy leżenia w lodówce. Przechowywać w lodówce ok. 5-6 dni.
Inspiracją do przepisu jest blog Magdy http://mniammniamvege.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz