Babka Pomarańczowa
CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 18 kawałków
NARZĘDZIA:
- miska mała i miska duża
- sitko
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- blender
- trzepaczka
- forma prostokątna o wymiarach 30 x 11 x 8 cm
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 1/2 szklanki - skrobia ziemniaczana
- 1 łyżka - skrobia kukurydziana
- 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki - soda oczyszczona
- 1 szczypta - sól
- 1 1/4 szklanki - sok wyciśnięty z 2 1/2 średniej wielkości pomarańczy
- 3/4 szklanki - cukier trzcinowy
- 1/2 szklanki - oliwa z oliwek
- 3 kopiaste łyżki - skórka starta z jednej małej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra-dół".
- Do małej miski przesiać przez sitko mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną. Dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Do małej miski wsypać cukier, dodać oliwę z oliwek i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
- Pomarańcze sparzyć, wycisnąć sok, a skórkę z jednej zetrzeć na tarce lub zmiksować za pomocą blendera (drugi sposób jest o wiele szybszy, a efekt bardzo podobny).
- Do mieszanki cukru i oliwy wlać sok z pomarańczy. Całość zmiksować, dodać mieszankę mąk z dużej miski i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
- Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i ponownie dokładnie wymieszać.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C z opcją "góra-dół" przez ok. 35-40 min. na złoty kolor.
Babkę studzić na kratce i kroić po całkowitym ostygnięciu.
Inspiracją do przepisu był blog: http://www.vegrecipesofindia.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz