Cytrynowo-Limonkowy
CZAS: 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser
- szklanka 250 ml
- łyżka
- tarka
- forma okrągła o średnicy 12 cm
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 1/2 szklanki - migdały
- 4 szt. - daktyle
- 1 szczypta - sól
- 1 łyżeczka - olej kokosowy
- 1 szklanka - nerkowce (wcześniej moczone w wodzie przez całą noc)
- 2 łyżki - syrop klonowy
- 1/2 szt. - cytryna - wyciśnięty sok
- 1 1/2 szt. - limonka - wyciśnięty sok
- 1/3 szklanki - śmietana kokosowa
- 3 łyżeczki - olej kokosowy
- 1 szczypta - sól
- 1 szt. - limonka - starta skórka (3/4 do masy, 1/4 na wierzch)
PRZYGOTOWANIE:
- Migdały zmiksować w malakserze.
- Dodać pozostałe składniki na spód (daktyle, sól oraz olej kokosowy) i zmiksować do połączenia składników.
- Przygotować formę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym.
- Gotową masę wyłożyć na dno torownicy, dokładnie docisnąć i wygładzić. Wstawić do lodówki.
- Do malaksera wrzucić nerkowce, syrop klonowy, sok z cytryny i limonki oraz olej kokosowy i zmiksować na gładką masę.
- Powoli dodawać śmietanę kokosową oraz skórkę z limonki i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę wylać na schłodzony spód, wygładzić, a wierzch posypać skórką z limonki.
- Chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Inspiracją do przepisu jest blog: http://wellnesswithtaryn.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz