z Zielonej Soczewicy
CZAS: ok. 1 godz. 30 min. + 50-60 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- rondel
- patelnia
- duża miska
- blender
- malakser
- szklanka 250 ml
- tarka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- keksówka
SKŁADNIKI:
Masa:
- 1 szklanka - zielona soczewica
- 1 szklanka - orzechy włoskie
- 1/2 szklanki - nerkowce
- 1/2 szklanki - orzechy laskowe
- 3 łyżki - siemię lniane + 6 łyżek - woda
- 2 szt. - duża cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1 szklanka - pokrojona na kawałki marchewka
- 1 szt. - średnie jabłko
- 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 3/4 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
- 1 łyżeczka - posiekany świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka - posiekany świeży tymianek
- 1/2 gałązka - posiekana pietruszka
- sól
- pieprz ziołowy
- 1/4 szklanki - ketchup
- 1 łyżka - syrop klonowy
- 2 łyżki - przecier jabłkowy
- 2 łyżki - ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla wsypać soczewicę, zalać 3 szklankami wody, dodać sól i zagotować.
- Zmniejszyć temperaturę i gotować na średnim przez ok. 40-50 min. do miękkości. Odstawić.
- Siemię lniane zmiksować, połączyć z wodą. Odstawić.
- Na suchej patelni prażyć nerkowce, orzechy włoskie i laskowe przez ok. 6 min.Wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
- Do dużej miski wrzucić zmiksowane orzechy.
- Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki.
- Za pomoc blendera rozdrobnić cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę i dodać do orzechów.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy razem z tymiankiem, rozmarynem, mąką ryżową, bułką tartą, siemieniem lnianym.
- Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać do gotowej masy.
- Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra-dół".
- Wymieszać składniki na glazurę (2/3 na dno keksówki, 1/3 na wierzch)
- Keksówkę wysmarować oliwą z oliwek oraz 1/3 glazury i wypełnić masą na pasztet.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra-dół" przez ok. 50-60 min. na złoty kolor.
Upieczony pasztet studzić przez ok. 10 min.
Pasztet podać polany glazurą i posypany posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz