CZAS: ok. 30-35 min. + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji
NARZĘDZIA:
- 2 szt. - rondel lub garnek
- szklanka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blender
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki - sucha soczewica czerwona
- 1 szt. - kostka warzywna
- 3 szklanki - woda do gotowania soczewicy
- 2 szklanki - pokrojone pieczarki (ok. 4-5 średnich pieczarek)
- 1/4 szklanki - pokrojony seler (1/4 małego selera)
- 1/2 szt. - cebula
- 3 ząbki - czosnek
- 1/2 łyżeczki - tymianek
- 1/2 łyżeczki - rozmaryn
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1/4 łyżeczki - pieprz ziołowy
- 2 szklanki - liście szpinaku
- 2 szklanki - płatki owsiane górskie
- 5 łyżek - sos sojowy
- oliwa z oliwek do posmarowania keksówki
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla lub garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną i soczewicę. Całość wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 5-8 min. do wchłonięcia wody.
- Pieczarki, cebulę, seler i czosnek pokroić na kawałki. Dodać przyprawy i zagotować z niewielką ilością wody w drugim rondlu do miękkości wszystkich składników.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170°C z opcją "góra/dół".
- Do ugotowanej soczewicy, z pozostałą niewielką ilością wody, dodać ugotowane warzywa z przyprawami (bez wody), sos sojowy, liście szpinaku, płatki owsiane i zmiksować za pomocą blendera.
- Doprawić do smaku dodatkową ilością soli, pieprzu i sosu sojowego.
- Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek keksówki.
PIECZENIE
Piec w piekarnik nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 30-35 min.
Podawać po całkowitym ostudzeniu, najlepiej po schłodzeniu całą noc w lodówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJCzT4D4Y1YQo1JylmEXPTNRLdHYnodptArWHVuMOTkw-VzilyjiJY_kierP6CI-lSFSP7YnjCD8teoC8Cao1vQPdTVpILYPhADCi-_-6Ve1vXQNsLT12YKwR0ClL0MEQrbA-Jpz72u9o/s400/20151210_143457.jpg)
Inspiracją do przepisu jest strona: http://www.onegreenplanet.org/channel/vegan-recipe/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz