CZAS: 15 min.
ILOŚĆ: 10 szt.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- duża miska
- szklanka
- łyżka, łyżeczka, nóż
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki - mąka bezglutenowa (gotowa mieszanka: mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka z tapioki, mąka gryczana, mąka kukurydziana)+ garść do wyrobienia ciasta
- 3 łyżki - cukier brązowy
- 2 płaskie łyżeczki - proszek do pieczenia bezglutenowy
- 1/2 łyżeczki - sól
- 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
- 1 szklanka - czereśnie pokrojone na kawałki
- 3/4 szklanki + 1 łyżka - mleko kokosowe (puszka)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200C z opcją "góra/dół"
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Czereśnie umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do mieszanki mąki.
- Dodać mleko kokosowe i wyrobić ciasto w misce.
- Powstałą masę położyć na wysypanym mąką blacie lub stolnicy i uformować w jednolite masę. (nie za długo, bo straci puszystość) UWAGA!!! Jeśli ciasto kruszy się to należy dodać odrobinę mleka kokosowego.
- Z ciasta uformować masę w kształcie bagietki i ostrym nożem pociąć na dowolne kawałki.
- Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia i układać drożdżówki.
- Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować mlekiem kokosowym.
Piec w piekarniku w temperaturze 200C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min.
Inspiracją do przepisu jest strona: https://www.theculinarylife.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz