BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!! BEZ DODATKU CUKRU!!!
CZAS: 1 godz. 45 min. - 2 godz.30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser
- szklanka 250 ml
- mały rondel
- miseczka metalowa
- nóż
- forma o średnicy 18 x 27 cm
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
Spód:
- 3/4 szklanki - migdały
- 1/2 szklanki - orzechy włoskie
- 1 1/2 szklanki - daktyle
- 1 szklanka - amarantus lub kasza jaglana ekspandowana
- 1/4 szklanki - kakao
- 1 szklanka - krem kokosowy (gęsta masa z puszki mleka kokosowego 400 ml)
- 2 szt. (90 g + 90 g) - czekolada gorzka 60%
- 2/3 szklanki - czereśnie pokrojone w ósemki
- 1 1/4 szklanki - czereśnie pokrojone w ósemki
- OPCJA! 1/4 szklanki (ok. 50-70 g) - krem kokosowy w kostce
PRZYGOTOWANIE:
- Czereśnie umyć, usunąć pestki i pokroić w ósemki.
- Daktyle pokroić na małe kawałki.
- Do malaksera wrzucić wszystkie składniki na spód: migdały, orzechy włoskie, daktyle, amarantus i kakao. Dokładnie zmiksować.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zostawiając go poza brzegami z każdej strony, aby potem ławo wyciągnąć kostki z formy.
- Masę na spód wysypać na formę i palcami uformować mocno dociskając do dna.
- Włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min. lub do lodówki na ok. 25 min.
- Czekolady połamać na kawałki, a z mleka kokosowego wybrać gęstą śmietanę.
- Przygotować kąpiel wodną - w małym rondlu na niewielkim ogniu zagotować wodę i położyć na nim metalową miseczkę.
- Do miseczki wrzucić krem kokosowy i kostki czekolady. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa czekoladowa. Odstawić na chwilę na bok.
- 2/3 szklanki czereśni i dodać do masy. Wymieszać i ostawić na ok. 5 min.
- Formę ze spodem wyciągnąć z zamrażalnika lub lodówki i wylać jeszcze ciepłą masę czekoladową z czereśniami. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać brzegi.
- Wstawić ponownie do zamrażalnika na ok. 10 min. lub do lodówki na ok. 15 min.
- Pozostałe czereśnie pokroić w ósemki i posypać na wierzch, następnie włożyć ponownie do schłodzenia na ok. 10 min.
- Schłodzone kostki wyciągnąć z formy, chwytając za brzegi papieru i pokroić na równe kwadraty.
- OPCJA! Aby uzyskać polewę z masła kokosowego, do rondla wrzucić ok. 50-70 g kremu kokosowego w kostce, dodać ok. 1/2 szklanki gorącej wody, wstawić na mały ogień i dokładnie wymieszać.
- Powstałą gęstą masę przełożyć do dekoratora do ciasta i dowolną końcówką wycisnąć masę na wierzch kostek formując ulubiony kształt.
Inspiracją o przepis jest blog: http://blissfulbasil.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz