BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!!
CZAS: ok. 20 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka, nóż
- forma prostokątna o średnicy 14 x 21 cm
- papier do pieczenia lub folia spożywcza
SKŁADNIKI:
Spód orzechowo-figowy:
- 1/2 szklanki - orzechy włoskie
- 1/4 szklanki - migdały
- 2 łyżki - wiórki kokosowe
- 2 łyżki - siemię lniane
- 1/2 szklanki - figi suszone
- 1/2 szklanki - daktyle (pokrojone)
- 1 łyżeczka - woda
- 1/2 łyżeczki - cynamon
- 1/2 szklanki - nerkowce (moczyć przez całą noc w wodzie)
- 1/2 szklanki - mleko kokosowe
- 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
- 2 łyżki - syrop klonowy
- 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Spód
- Do malaksera wrzucić wszystkie składniki na spód orzechowo-figowy. Zmiksować.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Powstałą masę uformować na dnie formy, dokładnie docisnąć. Wstawić do zamrażalnika.
- Do malaksera wrzucić namoczone nerkowce. Dokładnie miksować prze kilka minut.
- Do nerkowców dolewać wolno mleko kokosowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowe. Zmiksować na gładką, kremową masę.
- Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Gotowy krem wyłożyć na spód orzechowo-figowy i włożyć ponownie do zamrażalnika na ok. 2 godz.
Ciasto udekorować świeżymi figami.
Podawać po ok. 10 min. po wyciągnięciu z zamrażalnika.
Przez cały czas przechowywać schłodzone.
Inspiracją do przepisu jest blog: http://www.secretsquirrelfood.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz