BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!!
CZAS: ok. 25 min. + ok. 25 min. gotowanie gruszek
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 6 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser
- szklanka 250 ml
- mały rondel
- miseczka metalowa
- łyżka, łyżeczka, nóż
- forma prostokątna o średnicy 14 x 21 cm
- papier do pieczenia lub folia spożywcza
SKŁADNIKI:
Spód:
- 3/4 szklanki - migdały
- 1/2 szklanki - daktyle
- 1 łyżka - syrop z agawy
- 4 szt. - dojrzałe banany
- 2 łyżki - kakao
- 2 łyżki - syrop z agawy lub inny słodzik
- 100 g - czekolada gorzka (u mnie 65% kakao)
- 2 łyżki - babka płesznik
- 6 szt. - małe gruszki
- 500 ml - czerwone wino słodkie
- 2 łyżki - cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka - nasiona kardamonu
- 1 szt. - laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki
- Do małego rondla wlać wino, dodać cukier i babkę płesznik. Postawić na średnim ogniu.
- Gruszki umyć, obrać i wrzucić do mieszanki z winem. Gotować ok. 25 min.
- Do malaksera wrzucić migdały. Zmiksować. Następnie dodać daktyle (wcześniej pokroić na małe kawałki) i syrop z agawy.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Powstałą masę uformować na dnie form, dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki.
- Do malaksera wrzucić kawałki bananów, syrop z agawy, babkę płesznik i kakao. Dokładnie zmiksować.
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do bananów i dokładnie zmiksować.
- Gotowy krem wylać na dno tarty.
- Gruszki poukładać na jeszcze ciepłym kremie. Przed podaniem posypać kawałkami czekolady i cynamonem.
Ciasto podawać schłodzone.
Przechowywać przez 3-4 dni w lodówce.
Inspiracją do przepisu jest blog: http://gourmandelle.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz