CZAS: ok. 40 min. + 2 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 16 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser lub tarka
- duża patelnia
- bardzo duża miska
- szklanka 250 ml
- łyżka, nóż
- 2 blaszki prostokątne o średnicy ok. 20 x 26 cm lub 1 duża blaszka o średnicy ok. 25 x 37 cm
SKŁADNIKI:
- ok. 2,5 kg - ziemniaki
- ok. 1 kg - cebula
- 1 szklanka (250 ml) - mleko roślinne (opcjonalnie)
- 360 g lub więcej - tofu wędzone
- 1/2 szklanki - kaszka kukurydziana lub manna
- ok. 20 szt. lub więcej - pomidory suszone z zalewy w oliwie
- oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
- przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
- śmietana ryżowa (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki oraz tofu zetrzeć na tarce lub użyć malaksera ze specjalną nakładką.
- Cebulę pokroić w kostkę lub poszatkować za pomocą malaksera.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć poszatkowaną cebulkę.
- Pomidory wyciągną z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki.
- W dużej misce wymieszać starte ziemniaki, tofu, cebulę, pomidory, mleko oraz kaszkę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Blachy lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub bezpośrednio wysmarować oliwą z oliwek i posypać kaszką.
- Gotową masę włożyć po równo do dwóch blaszek lub do jednej dużej, docisnąć, a wierzch wyrównać.
PIECZENIE
Piec w piekarniku w temperaturze 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 1,5-2 godziny. Wierzch babki powinien być mocno zapieczony.
Babkę można jeść jeszcze ciepłą, jednak podczas krojenia będzie się rozpadać. Najlepiej poczekać aż wystygnie.
Podgrzewać w piekarniku ok. 10-15 min. i podawać ze śmietaną ryżową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihFQPkjf3NyTLvpIBLrayy3-5fNFFZoKxMfaApO4W5kSqxHHidfURLei84mM6z7PxlJ_4NCa_O3CVI8YaJjIILTB3K3zwgfEfTyQYvLTagBg76IPKlNxjKgpXGS3VClY4HwlLZ1EkcuGQ/s400/20150923_154717.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz