CZAS: 20 min. + ok. 20 min. pieczenie marchewki
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- blender + wysoki pojemnik
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżeczka, nóż
SKŁADNIKI:
- 5 szt. - średnie marchewki
- 1 szklanka - ciecierzyca z puszki
- 1/4 szklanki + 2 łyżki - oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki - kolendra mielona
- 1/2 łyżeczki - kminek mielony
- 1/2 łyżeczki - kmin rzymski mielony
- 1 ząbek - czosnek
- 1 łyżeczka - przecier pomidorowy
- 2 łyżki - pasta tahini
- 1/2 szt. - papryczka chili
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
- dodatki: pietruszka, owoce granatu, orzechy pini (podprażone smakują lepiej), oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik na grzać do temperatury 200C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Marchewki umyć, odciąć końcówki, ułożyć na blasze, i polać 2 łyżkami oliwy. Piec w piekarniku przez ok. 20 min. (co jakiś czas przewracać, żeby nie spalić marchewek).
- Czosnek oraz papryczkę pokroić na kawałki.
- Wycisnąć sok z połówki cytryny, a skórkę pokroić na kawałki.
- Do wysokiego pojemnika wrzucić ciecierzycę, wszystkie przyprawy, czosnek, skórkę i sok z cytryny, paprykę chili, przecier pomidorowy, pastę tahini i dokładnie zblendować.
- Ostudzoną marchewkę pokroić na kawałki i dodać to powstałej masy. Ponownie zblendować.
- Do powstałej masy dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek i zblendować na gładką masę.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni.
Inspiracją do przepisu jest blog: www.thefirstmess.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz