Wegańska Kanapka z Pesto z Buraka, Awokado i Cebulą Czerwoną
CZAS: 10 min. + ok. 45 min. gotowanie buraków
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- duży rondel
- malakser
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżeczka, nóż
SKŁADNIKI:
- 2 szt. - duży burak
- 1/2 szklanki - migdały
- 2 łyżki - ocet balsamiczny
- 2 łyżki - oliwa z oliwek
- 1 płaska łyżeczka - sól
- 1 szt. - awokado
- 1 szt. - cebula czerwona
- ulubione pieczywo - u mnie chleb z ziarnami
PRZYGOTOWANIE:
Pesto:
- Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki.
- Buraki umieścić w rondlu, zalać wodą i gotować al dente przez ok. 45 min.
- Do malaksera wrzucić osuszone buraki i zmiksować.
- Dodać migdały, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i dokładnie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą.
- Gotowe pesto przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Awokado umyć, obrać i delikatnie pokroić na plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki.
- Chleb pokroić na kromki.
- Jedną kromkę posmarować pesto, położyć plaster awokado i krążek cebuli. Wierzch przykryć drugą kromką chleba. Czynność powtórzyć, aż powstanie duża kanapka :-)
Inspiracją do przepisu jest blog: http://thesmoothielover.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz