CZAS: 15 min. + ok. 40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- duża miska
- malakser lub tarka (tarkowanie zajmie więcej czasu)
- szklanka 250 ml
- dowolna forma (u mnie okrągła o średnicy ok. 23 cm)
- łyżka, nóż
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki - płatki orkiszowe
- 8-10 sztuk - gruszki
- 1 szklanka - płatki ryżowe
- 3/4 szklanki - słonecznik
- 3/4 szklanki - rodzynki
- 1-2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik (można pominąć, jeśli gruszki są słodkie)
- 2 łyżki - olej kokosowy lub rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Gruszki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą malaksera. NIE TRZEBA OBIERAĆ!
- W dużej misce wymieszać gruszki, płatki orkiszowe, ryżowe, słonecznik, żurawinę, olej i syrop klonowy (jeśli potrzeba).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i wrzucić gotową masę. Docisnąć do dna i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min.
Inspirację do przepisu znalazłam na stronie www.zdrowenienudne.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz