Ciasto Marchewkowe
BEZ PIECZENIA!!!
CZAS: 1h + 1,5h chłodzenie (ok. 8h moczenie nerkowców)
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender+tarka
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka, nóż do wycięcia serduszek
- dowolna forma, ja użyłam plastikowego pudełka o średnicy 14x21 cm
- papier do pieczenia
- mały rondelek do rozpuszczenia oleju
SKŁADNIKI:
Masa marchewkowa:
- 4 szt.+ 1 szt. - średnie marchewki + 1 do wykonania serduszek
- 1 szklanka - orzechy włoskie lub ziemne
- 1 szklanka - daktyle bez pestek
- 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
- 1 łyżka - karob (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka - cynamon
- 1/2 łyżeczki - gałka muszkatołowa
- szczypta - sól
- 1 szklanka - nerkowce (moczyć ok. 4 godz. w zimnej wodzie, a najlepiej całą noc)
- 1/4 szklanki - woda
- 3 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta - sól
- 1/3 szklanki - olej kokosowy płynny
PRZYGOTOWANIE:
Masa marchewkowa:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały na zewnątrz.
- Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce lub użyć malaksera. Odłożyć do osobnego naczynia.
- Daktyle pokroić na małe kawałki, dzięki temu łatwiej będzie je zmiksować.
- Do malaksera wrzucić pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Całość zmiksować zostawiając małe kawałki orzechów.
- Dodać wiórki kokosowe, przyprawy: cynamon, gałkę sól i ponownie zmiksować.
- Do powstałej masy dodać starte marchewki i dokładnie zmiksować pilnując, aby na ściankach nie pozostały reszki składników.
- Masę marchewkową przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
- Odlać wodę, w której moczyły się nerkowce i przepłukać je w świeżej wodzie.
- W malakserze zmiksować na gładką masę nerkowce, wodę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i sól. UWAGA!!! Jeśli używasz blendera może to zająć ok. 5-10 min.
- Olej kokosowy rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu. Ostawić na chwilę do ostudzenia.
- Do kremu dodać olej i całość dokładnie zmiksować.
- Gotowy krem wylać na schłodzoną masę marchewkową, wygładzić i włożyć do zamrażalnika na min. 1,5 godz.
- W tym czasie marchewkę pokroić i cienkie talarki i małym ostrym nożem wyciąć serduszka.
- Ciasto wyjąć z zamrażalnika, odczekać ok. 5 min. i pokroić na równe kwadraty (u mnie wyszło 6 kostek o wymiarach 7x7 cm).
Udekorować wyciętymi serduszkami i posypać orzechami oraz cynamonem.
Ciasto można ponownie zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz