CZAS: 30 min. + 40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 16 szt.
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender
- wyciskarka do pomarańczy (opcjonalnie)
- miska
- szklanka 250 ml
- łyżka
- forma okrągła o średnicy 25 cm lub dowolna
SKŁADNIKI:
- 400 g - pestki słonecznika (moczyć całą noc w zimniej wodzie)
- 2-3 szt. - pomarańcze
- 20 szt. - daktyle
- 10-15 szt. - śliwki suszone
- 1/2 szklanki - orzechy włoskie
- 1 szt. - bardzo dojrzały banan
- 2 łyżki - kakao
- 45 g (1 op.) - budyń czekoladowy
- kilka kropel - aromat pomarańczowy
- 1/3 szklanki - woda lub sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik (opcjonalnie)
- dekoracja: wiśnie świeże lub pasteryzowane i kawałki czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Słonecznik moczyć zimnej wodzie przez ok. 8 godz., a najlepiej przez całą noc.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Wodę ze słonecznika odlać i przepłukać go pod bieżącą wodą.
- Pomarańcze wyparzyć, wycisnąć z nich sok, a skórkę wraz z białą błonką zmiksować w malakserze.
- Do malaksera wrzucić słonecznik wraz z wyciśniętym sokiem z pomarańczy (ok. 1 szklanka) i dokładnie zmiksować.
- Daktyle, śliwki i banana pokroić na kawałki, orzechy połamać i razem ze skórką z pomarańczy dodać do słonecznikowej masy. Dokładnie zmiksować. UWAGA!!! Jeżeli banan nie będzie bardzo dojrzały należy masę dodatkowo posłodzić.
- Dodać budyń czekoladowy, kakao i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Całość zmiksować.
- Dodać syrop klonowy lub inny słodzik, jeśli masa będzie mało słodka. UWAGA!!! Jeżeli masa będzie za sucha, należy dodać 1/3 szklanki wody lub soku z pomarańczy.
- Blachę posmarować olejem, wysypać kaszką kukurydzianą, wlać przygotowaną masę i wygładzić.
- Na wierzch sernika ułożyć odsączone wcześniej wiśnie i posypać kawałkami czekolady.
PIECZENIE
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie umieścić w lodówce.
Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce na drugi dzień.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
- 224 kcal (1 porcja - 122 g)
- białko 7,4 g
- węglowodany 21,9 g
- tłuszcze 12,4
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmoP7hIpwOv5sIeFltHED_1ojCgCDML7SisIBGiW88biuQgZVWoFML7p_ZWi7vzGNJfyGiW9t96acIv4zKCcJ09IjuF6H8vAe0YUpz3Vp-v5BvqiGw9Z6bA0ToSj9U1r2QRn5yu0nOye4/s400/20160223_152701.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz