CZAS: ok. 25 min. + 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- malakser (blender, tarka)
- keksówka
- papier do pieczenia
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka, widelec, nóż
SKŁADNIKI:
- 2 1/2 szklanki - płatki owsiane lub orkiszowe (u mnie owsiane)
- 2 szt. - średni banan (1 szklanka - rozgnieciony banan)
- 1 szt. - mała cukinia (1 szklanka - tarta cukinia)
- 1 łyżeczka - soda
- 1/2 łyżeczki - cynamon
- 1 płaska łyżeczka - proszek do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka - sól
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki - mleko roślinne (u mnie migdałowe)
- 1 łyżka - olej roślinny (u mnie z orzechów włoskich)
- 2 łyżki - syrop daktylowy lub inny słodzik (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC z opcją "góra/dół"
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dokładnie olejem.
- W malakserze zmielić płatki owsiane na mąkę. Myślę, że dobry blender też sobie poradzi.
- Następnie zetrzeć cukinię na paski za pomocą malaksera lub użyć tarki.
- Banana rozgnieść widelcem.
- Dodać pozostałe składniki i wszystkie dokładnie zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.
PIECZENIE
Piec w piekarniki nagrzanym do temperatury 175ºC z opcją "góra/dół" przez ok. 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić chlebek w piekarniki na kolejne 10 min.
Gotowy chlebek wyciągnąć z piekarnika i przed podaniem pozwolić mu wystygnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz