CZAS: 15 min. + ok. 1 godz. 15 min. gotowanie i pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 2 duże porcje
NARZĘDZIA:
- łyżka, łyżeczka, nóż
- papier do pieczenia
- blacha do pieczenia
SKŁADNIKI:
Sałatka:
- ok. 12 szt. - szparagi zielone
- ok. 700 g - ziemniaki
- ok. 100 g lub więcej - tofu (u mnie naturalne w sosie sojowym)
- 6 szt. - rzodkiewka
- 2 garści - liście szpinaku
- 2 garści - orzechy włoskie
- 3 łyżki - olej roślinny lub oliwa z oliwek (u mnie olej z orzechów włoskich)
- 2 łyżki - sok z cytryny
- 2 łyżeczki - syrop klonowy lub inny płynny słodzik
- 2 łyżeczki - musztarda
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w wodzie przez ok. 15 min. Studzić przez ok. 5 min.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC.
- Wymieszać wszystkie składniki na sos. Połowę wylać na ugotowane ziemniaki i wymieszać.
- Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki.
- Szpinak umyć i osuszyć.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zapiekać ziemniaki z sosem na złoty kolor przez ok. 15-20 min.
- Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i obrać ze skórki 1/3 ich długości.
- Po upieczeniu ziemniaków orzechy zapiekać w piekarniku przez ok. 4-5 min. UWAGA! Pilnować, żeby nie spalić.
- Szparagi gotować na parze przez ok. 7-10 min. w zależności od ich grubości. Po ugotowaniu polać je pozostałym sosem.
- Tofu pokroić na dowolne kawałki.
- Duży talerz wyłożyć liśćmi szpinaku, ułożyć ziemniaki, szparagi, tofu. Całość posypać plastrami rzodkiewki i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz