BEZ DODATKU CUKRU!!!
NARZĘDZIA:
- malakser (opcjonalnie)
- miska
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka, nóż
- papier do pieczenia
- keksówka
CZAS: 15 min. + ok. 50 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki - mąka z ryżu brązowego
- 1/2 szklanka - zmielone migdały
- 1/4 szklanki - zmielone płatki owsiane
- 1/4 szklanki - mąka z tapioki
- 1 1/4 łyżeczki - proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki - sól
- 2 płaskie łyżeczki - przyprawa pumpkin spice*
- 1 szt. - bardzo dojrzały banan
- 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki wody
- 1 szklanka - puree z dyni
- 2 łyżki - olej kokosowy
- 1 łyżeczka - ocet jabłkowy
- 3 łyżki - orzechy brazylijskie
- 3 łyżki - suszona żurawina
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Nasiona chia zalać wodą i odstawić.
- W malakserze zmiksować banana, puree z dyni, nasiona chia, olej oraz ocet jabłkowy.
- W dużej misce wymieszać składniki suche (mąki, migdały, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i dodać do składników mokrych w malakserze. Całość dokładnie zmiksować.
- Dodać żurawinę i połamane na kawałki orzechy.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na chleb i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 50 min.
Chlebek wychodzi dość mały, dlatego aby kromki były większe możesz uoiec go w mniejszej keksówce lub podwoić składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz