BEZ DODATKU CUKRU!!!
CZAS: ok. 20 min. + ok. 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- 2 miski
- 2 szklanki 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki (200 g)- starta dynia hokkaido lub inna
- 1 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
- 4 łyżki - nasiona chia + 12 łyżek wody
- 1 szt. - dojrzały banan
- 10 szt. - daktyle
- 2 łyżki - olej kokosowy
- 1 łyżeczka - przyprawa pumpkin spice*
- 1/2 łyżeczki - sól
* pumpkin spice to mieszanka przypraw (2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 zmielone goździki)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Dynię umyć, pociąć na kawałki, obrać ze skórki, zetrzeć w malakserze lub na tarce na dużych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć do miski.
- Wiórki kokosowe zmiksować w malakserze na gruboziarnistą mąkę. Przełożyć do drugiej miski. Dodać przyprawy oraz starkowaną dynię. Dokładnie wymieszać.
- W dwóch osobnych szklankach zalać wodą nasiona chia oraz daktyle. Odstawić na kilka minut.
- Do malaksera wrzucić połamanego na kawałki banana, nasiona chia i odsączone z wody daktyle. Dokładnie zmiksować.
- Do powstałej mieszanki dodać dynię z mąką kokosową i rękoma zagnieść na ciasto.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem kokosowym.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch.
PIECZENIE:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz