BEZ OLEJU!!!
CZAS: ok. 20 min. + ok. 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- malakser lub tarka
- miska
- szklanka 250 ml
- łyżka, nóż
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- ok. 4 szklanki - cukina starta w malakserze lub na tarce
- 1 łyżeczka - sól
- 1 łyżka - nasiona chia + 3 łyżki - woda lub siemię lniane
- 1/2 szt. - cebula
- 2 ząbki - czosnek
- 1/2 szklanki - mąka orkiszowa lub inna
- 2 łyżki - płatki drożdżowe
- szczypiorek
- śmietanka owsiana lub inna
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C opcją "góra- dół"
- Cukinię umyć i zetrzeć w malakserze lub na tarce o grubych oczkach i odcisnąć wodę. Następnie dodać sól i odstawić na ok. 10 min.
- Nasiona chia zalać wodą i odstawić, aż powstanie żel.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ponownie odcisnąć wodę z cukinii, dodać chia, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać mąkę oraz płatki drożdżowe.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z masy formować placki i układać na blaszce.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku przez ok. 20-25 min., następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i piec ok. 10 min.
UWAGA!!! Placki należy powoli odkleić od papieru, w przeciwnym razie rozpadną się.
Placki najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane śmietanką i posypane szczypiorkiem.
UWAGA!!! Placki należy powoli odkleić od papieru, w przeciwnym razie rozpadną się.
Placki najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane śmietanką i posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz